Снимка: Bulgaria On Air

Евентуална промяна на договорите за доставка на електроенергия на свободния пазар за индустрията би осигурила между 3 и 4 млн. лева за АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, коментира в ефира на Bulgaria On Air Константин Стаменов, председател  на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По думите му ефектът няма да е от ключово значение за централите. От друга страна, индустрията вече пета година работи в условия на криза, подчерта той.

Стаменов допълни още, че индустриалните производители не са съгласни с предложението,  като преговорите продължават. Решение се очаква до две седмици. Самото предложение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ е за промяна да сключените през юли 2013 г. едногодишни договори от 1 февруари 2014 г.

Стаменов поясни, че една от причините за искането е последната промяна на цената на мрежовите такси от страна на ДКЕВР.
„С последната промяна  таксата за пренос за клиентите на високо напрежение беше намалена с 5.56 лева и сега e малко над 4 лева. Преди седмица производителите на електроенергия ни поканиха на разговори и казаха, че за тях това е промяна в пазарната ситуация и смятат, че има възможност  да си разделим тези 5.56 лева“, коментира председателят  на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

„Но едното е договор за електрическа енергия, а другото е мрежови такси или такса за транспорт. Това са различни неща. Тези мрежови такси не ги касаят. С понижението им ще намалеят приходите в Електросистемния енергиен оператор, което е друго дружество. Техният аргумент е, че за последната година цената на бита е понижена три пъти и се опитват да компенсират загубите на свободния пазар“, допълни още той.

Стаменов подчерта, че договорите следва да се спазват и че евентуална промяна ще засегне около 3 хиляди фирми, които работят и по обществени поръчки.

При евентуална промяна на цената от 1 февруари от  Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори ще обмислят дали да сезират Комисията за защита на конкуренцията и евентуално Европейската енергийна комисия.

Стаменов коментира и данните от доклад на Европейска агенция за сътрудничество на енергийните регулатори- ACER, в който е направено сравнение на цените на енергетиката и газта между страните- членки на ЕС, от една страна, и Русия и САЩ, от друга.

Сравнителните данни показват, че едно българско домакинство губи до 250 евро от сметки за енергия, защото няма достъп до т.нар. „хъбове“ за втечнен газ, които биха могли да осигурят и по-ниска цена, коментира Стаменов. Разликите в сравнение с други страни-членки на ЕС и България с около 18 евро, посочи още той. В пъти по-ниски са цените и в  Русия и САЩ.

Това се отразява на конкурентоспособността на икономиката, коментира Стаменов. Според него решение би могло да се намери, ако бъде открито местно находище на природен газ. Друг реалистичен сценарий е изграждането на интерконекторните връзки.

По думите му, ако бъде изграден по прозрачен начин „Южен поток“, това би означавало гарантиране на доставките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase