Снимка: Ройтерс
fallback

Рекорден брой пасажери очаква круизната индустрия през тази година. Положителните нагласи идват след подписването на ядреното споразумение с Иран, понижаващите се цени на петрола за последните месеци и въвеждането в експлоатация на нови пасажерски кораби.

Това води до по-ниски цени на ваканциите и съответно – до очакване на повече пасажери. Тенденцията вероятно ще се запази, защото до 2016 година ще бъдат пуснати в експлоатация още 24 морски и 10 речни круизни кораба. Инвестиционната програма на линиите е на стойност около 14,5 млрд. долара.

Според официалните данни на Международната асоциация на круиз линиите през 2013 година круизните кораби са превозили 21,3 млн. пасажери, от които 6,4 млн. от Европа. В момента в света оперират 63 круизни линии с общо 400 пасажерски кораба.

Данните за България показват засилващ се интерес към круизните пътувания. Прогнозите на Българското круиз общество са, че през тази година на круиз ще поемат 5 хил. българи. Това представлява ръст от 24% спрямо 2013 година. Основно резервациите се правят чрез туристически агенции, а не самостоятелно, което всъщност е тенденция за целия свят.

Българите се насочват към относително нов за страната ни туристически продукт – ваканция на яхта със или без капитан, основно за гръцките острови. Гърция е дестинация, достъпна и с кола от България и по този начин се спестяват допълнителните разходи за самолетни билети или хотелско настаняване.

Сезонът за яхтените пътувания започва още от края на април и приключва около средата на октомври. Цената на такава ваканция варира от 400 евро (на човек) за седмица в началото и края на сезона и надхвърля 1000 евро в разгара на сезона – през юли и август.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback