В последните години има бум на ВЕИ. Снимка: архив, БулФото
fallback

Въпреки затруднените условия за правене на бизнес броят на фирмите в България е нараснал с 11% в периода 2008-2012 г.

Ръстът е благодарение най-вече на микропредприятията, които са с 14% повече, но той е за сметка на малките предприятия – с 15% по-малко, и на средните предприятия, които намаляват с 23%.

Това се посочва в изследване на БСК, представено от изпълнителния председател на камарата Божидар Данев на среща с представители на Световната банка.

В периода на икономическа криза най-голям ръст в броя на фирмите у нас се наблюдава в сектор „Енергетика“, където през 2012 г. фирмите са с 67% повече спрямо 2008 г. Това се дължи най-вече на бума на бизнеса с възобновяеми енергийни източници.

На второ място по ръст на фирмите е селското стопанство (46%), който е един от секторите с потенциал за растеж, наред с информационните технологии, електрониката и електротехниката, машиностроенето и туризма.

„Българският пазар е ориентиран към внос, въпреки че имаме изключително благоприятни природни условия за производство. 72% от храните на българския пазар са вносни. Например, внасяме картофи, а само преди години бяхме втори в света по износ на същия продукт“, заяви Божидар Данев. Според него сред причините за недостатъчното развитие на селското стопанство е затрудненото субсидиране и липсата на работна ръка.

Според него основни бариери пред инвеститорите, включително за разкриване на работни места, са политическата неопределеност, високата цена на кредитите, неустойчивата нормативна уредба, намесата на държавата на пазара, липсата на квалифицирана работна ръка, недостатъчно добрата логистична инфраструктура, както и съществуващите регионални и структурни дисбаланси в икономиката.

Въпреки по-бързите темпове на нарастване на производителността на труда у нас спрямо средната за Европа, стойността на един отработен час продължава да е 6,7 пъти по-ниска от тази в ЕС-27.

Ръстът на средната работна заплата у нас от 13,3% продължава сериозно да изпреварва ръста на производителността на труда - 3,4%, което е предпоставка за влошените показатели на пазара на труда, подчерта Божидар Данев. Друг фактор за намаляване на броя на работните места и заетостта са високите енергийни разходи на фирмите.

Още за производителността на труда четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

sokrat62

преди 10 години

А така ли, ми, че Серльо и Мазньо друго говореха преди пет месеца, що така ся обърнахте палачинката!!!!!!

14

ПитаГорски

преди 10 години

Броят на фирмите расте заради счетоводни еквилибристики, едни и същи физически лица регистрират по няколко фирми. И това ако е постижение значи аз съм сумист щото шкембето ми е голямо!

13

Boc

преди 10 години

Ха, каква стана тя?!Според социалиста Станишев и според Комсомолчетата Стойнев ии онова икономистче, са закрити десетки хиляди малки фирми, а според вас са открити много нови! ЕЕЕ, кой крив, кой прав?! АЗ КАЗВАМ - - НА КОСОМОЛЦИ НЕ ВЯРВАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fallback