Селското стопанство и туризмът са двата сектора, които дърпат напред икономиката на България. Това заяви пред Investor.bg бившият финансов министър от правителството на Любен Беров доц. Стоян Александров. Той е категоричен, че един от движещите локомотиви за България е износът.

Трябва обаче да се имат предвид и други фактори като притока от чужди инвестиции и растежа, който се очаква в Западна Европа, смята ръководителят на катедра „Финанси“ в УНСС.

„Да се разчита на увеличено вътрешно потребление и това да е фактор за растежа е малко наивно. Това ще дойде с времето. За съжаление, притокът на инвестиции и нарастването на вътрешното потребление е свързано с един фактор, който на този етап липсва. Това е доверието и спокойствието. Несигурността и страхът, които много хора изпитват, ги кара да бъдат пестеливи и да работи тази приказка „бели пари за черни дни““, заяви Стоян Александров.

„Правителството най-добре знае с кого контактува и има реални възможности. Но при всички случаи, ако не излезем от политическата криза, в която се намираме, няма как да разчитаме, че чужд инвеститор, и при това състояние на света, с лека ръка ще дойде в България“, коментира състоянието на страната финансистът, което е ключово за привличането на чуждите инвеститори.

Относно замразяването на пенсионната реформа той счита, че няма ясна визия какво да се направи.

„Въпросът е да се достигне до модел, който да бъде поет като политически ангажимент и да бъде реализиран в следващите 10 години. Дори и да не споделяме точно тази идеология, но да сме задължени на база това споразумение да я реализираме“, предлага Александров.

Що се касае до възстановяването на данъка на получаващите минимална работна заплата, финансистът определя решението на правителството като не много стандартно, но го характеризира и като не чак толкова неприемливо.

„Това е по-добрият вариант, отколкото да сложиш необлагаем минимум“, казва Александров. „А въпросът за подоходното облагане не е от вчера. Има разлика между семейство и домакинство. Трябва да се създаде работещ закон, който след това да не създава работа на съдебната система, и да не направи администрацията безпомощна. Трябва да се видят всички закони, които имат отношение към такъв тип облагане, да бъдат подготвени проектите и тогава да се пристъпи смело. Можеш ли да въведеш данък за нещо, което е неидентифициран обект?“

Преподавателят по финанси не вижда много политики на правителството за борба със сивия сектор, който крие много резерви за икономиката.

„Банките консумират огромни загуби от това, че имат скъп ресурс и по същото време няма на кого да го пласират, тъй като те нямат много алтернативи. Капиталовите пазари не работят по същество. Затова банките нямат друга алтернатива, а освен постепенно да свалят лихвите. Въпросът е не дали ще го прогнозираме, а въпросът е с колко ще паднат“, коментира прогнозите, че лихвите по кредитите могат да спаднат през тази година.

Как Стоян Александров описа състоянието на банковия сектор, висшето образование и какво мисли за Бюджет 2014, заложените в него данъчни промени, както и за политиките на правителството по отношение на пенсионната система и здравеопазванетопрочетете обширното интервю с финансиста в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase