Снимка: архив, БулФото

През 2014 година се запазва положителното – макроикономическата стабилност и ниските данъци, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той отчита подобрение на отношението на държавата към предприемачеството – има стремеж за своевременно разплащане с бизнеса по изпълнени поръчки, както и своевременно възстановяване на ДДС.

"Имаме основания да сме оптимисти. Вярваме, че диалогът ни с институциите е конструктивен и ефективен и ще се развива успешно през следващата година", каза Васил Велев. Важни промени обаче са останали за настоящата година - въвеждането на предварителна и последваща оценка на въздействието на нормативните актове, реален и осезаем напредък при въвеждането на електронното управление, по-доброто регулиране на естествените и разграждане на изкуствените монополи.

Има предпоставки за обръщане на тенденцията към увеличаване на заетостта

Бизнесът оценява прогнозата на правителството за запазване на равнището на заетост и безработица като реалистична. Това се подкрепя категорично и от данните, изнесени от НСИ по отношение на пазара на труда. Проучвания и данни от реалния сектор показват тенденция за запазване на равнището на безработицата. Въпреки това членовете на АИКБ планират малък ръст в числеността на персонала през следващата година, както и в увеличението на възнагражденията.

Има предпоставки за обръщане на тенденцията към увеличаване на заетостта. Активните политики за подобряване на средата за бизнес и за насърчаване на заетостта могат да ускорят процеса, а непремереното увеличение на минималната работна заплата - да го забави.

Потреблението и покупателната способност - ще има неголям ръст

Потреблението и покупателната способност се увеличават пропорционално на заетостта. Безработицата неминуемо оказва негативно влияние върху потреблението и покупателната способност на българина, което представлява и сериозна пречка за развитие на българския бизнес. Известно компенсиране идва от ръста на пенсиите и на средната работна заплата.

Несигурността пред бизнеса и домакинствата, продиктувана както от външни, така и от вътрешни фактори, води по-скоро до ръст на спестяванията, отколкото до ръст в потреблението. Очаква се умерен ръст на потреблението, базиран на повишаването на доходите на по-нископлатените работещи в България, както и на постепенното обръщане на негативните очаквания на хората за икономиката към умерено позитивни.

Заплащането на труда

Очакванията на АИКБ за 2014 г. са за 4-5% ръст на средномесечната заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение. По този показател ние сме сред първите в Европа. Причина за това е ниската база и големият натиск за догонване, а не толкова ръстът на производителността.

Откакто сме член на ЕС, възнагражденията у нас нарастват с по-бърз темп от производителността, което не може да продължава вечно, без да се влоши конкурентоспособността ни. За това „принос” има и непремереното увеличение на минималната работна заплата – едно вредно за икономиката на България решение, смятат от асоциацията.

В кои сфери се очаква да бъдат съсредоточени по-голяма част от вложенията?

Не се очертават хитове и балони като при недвижимите имоти и капиталовия пазар преди кризата и ВЕИ-тата по-късно. С потенциал и набрана скорост са туризмът и селското стопанство, ИТ-секторът, машиностроенето и електротехниката, текстилът, инфраструктурата.

Държавата може да влияе на процеса чрез по-добра и неутрална бизнес среда, при която да се изявят конкурентните предимства, както и с по-добро управление на публичните фондове - например в селското стопанство. Там досега неправилно се насърчаваха основно дейности с малко персонал и малка добавена стойност като зърнопроизводство и технически култури за сметка на производството на плодове и зеленчуци и животновъдство.

Какви са очакванията на другите две големи работодателски организации - БТПП и БСК, четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase