Ще ядем ли скоро полско кисело мляко с българска закваска? Снимка: архив, Булфото
fallback

Няколко промени в законодателството и пазара поставят под въпрос бъдещето на млечния сектор в България. Остават само една – две години, през които фермите да се модернизират и да окрупнят производството си, а други отсрочки няма да има. Ето кои промени се очаква да променят средата, в която работят фермите:

До края на 2015 г. малките ферми за производство на краве мляко, които не отговарят на европейските норми за хигиена, могат да работят при сегашните условия и да се опитат да се модернизират. България договори последната отсрочка (дерогация) за тези ферми с Брюксел.

Друг сериозен проблем пред сектора – през 2015 г. в ЕС отпадат млечните квоти, които в момента ограничават свръхпроизводството на мляко.

Прави се и опит да се изсветли секторът с промяна в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, приет на 1 ноември 2013 г. Въвеждат се задължителни писмени договори между фермери и изкупвачи за доставка на суровото мляко. По-важната промяна е законодателното уреждане на възможността млекопроизводителите от дадена област да се сдружават, с цел да преговарят за по-високи цени с изкупвачите.

Как ще се справят с предизвикателствата производителите и преработвателите?

Румъния и Полша – с планове за отпадането на квотите

До 2015 г. в ЕС ще действат млечните квоти – механизъм за превенция на свръхпроизводството на мляко и за поддържане на стабилни изкупни цени.

България има право да произвежда  близо 1 млн. т краве мляко годишно. Вместо това, страната е на последно място по изпълнението на квотите, според статистиката за 2012-2013 г. За този период са изпълнени само 44,7% от определените за страната количества.

Фермери твърдят, че по принцип млекопреработвателите декларират желание да преработват българска суровина, но реално купуват мляко от Европа, защото си спестяват усилията да обикалят планинските села и дребните стопанства. Освен това европейската суровина е снабдена с необходимите сертификати за качество.

След 2015 г., когато няма да има квоти, държавите с модерни ферми планират да увеличат производството на краве мляко и да изнасят в други страни, включително и в България.

Според Гръцкия център за анализи и прогнози в агросектора с отпадането на млечните квоти през 2015 г. производството на мляко в Румъния и Полша ще нарасне значително, което може да предизвика засилен внос на млечни продукти към балканските страни.

Ще има ли фалити на фермери и преработватели, отговорите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

опасни са и френски

преди 10 години

Да се проверят фермите им вероятно са СПИН разпространителки като повечето изградени по новите евростандарти,опасни са и френски,германски ,датски,руски,украински ,белгииски и т.н...

51

Див аграр

преди 10 години

Вчера си купих кашкавал, пишеше , че е от краве мляко, но с произход от Гърция.По-изкуствено нещо не бях ял през живота си! Къде са българските пити кашкавал, с парафина отвън, от нашето детство, когато нямаше ментета,нямаше и евро изисквания? Сами сме си виновни-излъгаха ни,вече сме само пазар...Яжте сега, сирене и други "млечни" продукти от палмово масло, и спонсорирайте с млякото на малките ви деца фермерите във Румъния и Полша..

50

ан

преди 10 години

до 43защо само ни навирате в очите западните стандартиоткъде са доказали че са най правилнитетака направипха че храната не прилича на храна а има и нещо друго цели поколения остават без работа на помощи и така се депресират а някои работят за 2 и пак се депресираткъде е логиката да работят 2 в кравефелрмата и да хрантутят останалитеедните преяуморени а другите без самочувствие на хоратрудът само развива човека

fallback