снимка: Bulgaria On Air
fallback

Част от постъпленията от таксата от 20% върху приходите на възобновяеми енергийни източници ще отиват за подпомагане на граждани, които са в затруднено положение, каза в ефира на Bulgaria On Air депутатът от БСП Красимир Янков. По думите му е необходимо да се помогне на по-бедните семейства през зимния период, тъй като именно тогава са най-големите разходи за отопление.

Според него производителите на ВЕИ у нас няма да пострадат от 20-процентната такса, тъй като с толкова ще бъде намалена данъчната им основа при начисляването на дължимите налози.

„Правителството предприема редица мерки за справяне с проблемите в енергийния сектор, но ще е необходимо време, за да се преодолеят грешките от управлението на ГЕРБ“, каза още Янков. По думите му е трудно да се определи какъв е размерът на дефицита в енергийната система, защото тя е много динамична. „Част от него е покрит в момента от 500 млн. евро облигационен заем, който беше изтеглен от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Анализите до момента обаче подсказват, че този заем не е е достатъчен“, посочи депутатът.

Той уточни, че четиригодишното изтискаване на сектора по времето на кабинета „Борисов“ и декапитализирането на основни дружества, които са част от системата дава своето отражение. „Проблемите не са отскоро, но при управлението на ГЕРБ се задълбочиха.

Например решението на Симеон Дянков 80% от дивидентите на дружествата, вместо да останат в тях и да се използват за инвестиции, да влизат в държавния бюджет, беше пагубно. Целта на управляващите в момента е да се спре тази декапитализация, за да може да бъде възстановен инвестиционният ритъм в енергетиката“, допълни Красимир Янков.

Вижте целия разговор във видео файла:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Работещ беден

преди 10 години

А БЕДНИТЕ РАБОТЕЩИ С КАКВА ТАКСА ЩЕ ГИ ПОДПОМАГАТЕ? или ще ги оставите да измрат от бедност .........пфууууууууу

14

Петров

преди 10 години

"Според него производителите на ВЕИ у нас няма да пострадат от 20-процентната такса, тъй като с толкова ще бъде намалена данъчната им основа при начисляването на дължимите налози."Тия ръководни кадри в енергетиката от гората ли ги хващат, да вземат на всичките да им намалят с 20% заплатите и ще плащат по малко данък общ доход и осигуровки и изобщо няма да пострадат даже ще са на далавера. Поне малко да земат да прочетат преди да ръсят бисери.

13

Куроландес

преди 10 години

Е, да, ама Плевнята не дава - приятелчетата му Прокопи и Бориславова ще търпят загуби.Не може така.

fallback