fallback

Общ преглед

75 китайски автомобила "Great Wall", произведени у нас, потеглиха с тирове за Италия.

Това стана факт на церемония в ловешкото село Баховица, където се намира завода на "Литекс Моторс". Гост бе и икономическият министър Драгомир Стойнев.

"България отново е на картата на автомобилостроенето. Горд съм, че отново българи произвеждат нещо за Европа", заяви изпълнителният директор на "Литекс Моторс" Илия Терзиев.

Пред журналисти той допълни, че по план през 2014 г. трябва да се произведат още 460 автомобила за Италия.

"Има подготвени меморандуми за 1700 автомобила за износ през следващата година за Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия. От една година работим с Македония. Надявам се до края на 2014 г. да имаме подписан договор и с Турция. До момента в завода са произведени 2170 автомобила", пресметна той.

След като разгледа завода и видя как се сглобяват китайските автомобили, министър Стойнев каза, че е хубаво, когато вижда толкова млади хора, които са наети на работа и са предпочели да останат в България.

"Важно е, защото без млади хора, без обучени кадри ние трудно можем да вървим напред. Считам, че с тази реформа, която правим в образованието и въвеждането на дуалната система, евентуално можем да имаме пилотен проект, в който млади хора още от ранна възраст да започнат работа, да учат занаят, което ще намали младежката безработица", заяви министърът.

"България тръгна по пътя на икономическия растеж. Догодина очакваме икономически растеж, който се потвърждава от всички международни институции. Ние сме обещали реиндустриализация на България. Виждате, че една по една фабрики и инвестиции започват да се случват. Надявам се с проекта "Южен поток", който ще минава оттук, да се създадат и допълнителни работни места. Правителството има план и за вдигане на крака и на "Химко"-Враца", заяви още Стойнев.

По думите му без конкурентоспособна енергетика трудно можем да имаме конкурентоспособна икономика. Затова според него, стабилизирайки енергетиката, икономиката ще тръгне по правилния път.

Преди да си тръгне, Драгомир Стойнев изпробва най-новия модел "Great Wall Н6". Производството му е започнало преди две седмици, а първите пет автомобила вече са продадени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Stefko 88

преди 10 години

До detelinaДетелинке ,в нашия квартал "Слатина" има нова детска градина. Що пишеш глупости ,хората правят нещо ,опитват се да развиват индустрия в непосилно тежко време ,за мен това е похвално и им желая успех!

115

555

преди 10 години

Гришата Ганчев Ловешкия мафиот добре изпира пак пари. А за тези Китайски така наречени автомобили да не споменавам колко са здрави!

114

Анонимен

преди 10 години

Ето пример за държавна политика: capital.bg/biznes/kompanii/2012/04/16/1808546_fiat_otkri_zavoda_si_v_surbiia/ Планирано производство 200 000 годишно, 35% собственост на държавата, говорим за Сърбия!На всеки чиновник във външно министерство трябва да се постави конкретна сума която трябва да постигне в полза на родната икономика, при липса на резултат да слиза стъпало надолу в йерархията, при постижение - повишение! Чиста пазарна логика и милиарди ползи за държавата!

fallback