Снимка: Булфото

Седемдесет и шест процента от фирмите - членове на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, съобщават в анкета, че сегашната политическа ситуация в страна им създава проблеми. За 30,8 на сто от тези компании тя създава проблеми в голяма степен.

Това показват данни от социологическо проучване, оповестено в рамките на Годишното Общо събрание на членовете на КРИБ. В изследването са участвали повече от 260 компании - членове на конфедерацията, пише БТА.

За близо 42 на сто от анкетираните основните проблеми на страната в момента са политическата криза, за малко над 36 на сто - корупцията, а за 31,5 на сто - лошата икономическа обстановка.

Сред основните проблеми пред българския бизнес в момента анкетираните посочват несигурната политическа ситуация - 76,6 на сто, бюрократичните спънки - 61,7 на сто, липсата на квалифицирани кадри и междуфирмената задлъжнялост - съответно по 58,9 на сто.

Близо 51 на сто от фирмите заявяват, че през изминалата година са се сблъскали с проблем, свързан с намаляването на оборотите, а за 49 на сто проблем са създали бюрократичните спънки. От политически натиск са се оплакали 18,5на сто от анкетираните компании, 13,9 на сто - от неуспех при кандидатстването по европейски проекти, а 0,9 на сто - от закриване на основни дейности.

За близо 29 на сто от анкетираните най-важното нещо, което трябва да бъде направено, за да се оживи икономическото развитие на страната, е стимулиране на производството и бизнеса, за 25,6 на сто е необходимо да се оптимизира работата на администрацията, за 17,8 на сто - да има по-стриктна и безпристрастна правораздавателна система.

Според 14,4 на сто борбата с корупцията е сред най-важните стъпки за стимулиране на икономическото развитие, а за по 13,3 на сто - промяна на Закона за обществените поръчки, по-голяма прозрачности стабилизиране на политическата обстановка.

Близо 65 на сто от анкетираните компании са на мнение, че създаването на стимули за развитието на българския бизнес трябва да е приоритетна политика на което и да е правителство. Над половината от анкетираните смятат за такава политика и съкращаването на държавната администрация.

Над 59 на сто от анкетираните компании смятат, че България трябва да търси стратегическо партньорство с държавите от ЕС, за да разшири възможностите пред българския бизнес, близо по 21 на сто - с Русия и Балканските държави, а по около 10 на сто - със САЩ и Арабските страни.

Визията за страната за 80 на сто от участниците в проучването, е свързана с това тя да се управлява от дясно правителство, 54 на сто смятат, че са необходими нови политици, 52 на сто са на мнение, че е нужно широко партийно правителствоот експерти след изборите, а според 44 на сто страната трябва
да се управлява от нова партия.

Респондентите декларират в анкетата си очакванията протестите да влияят на политиката на правителството- това са 72 на сто. Правителството да приеме исканията на протеста, включително и оставка е мнението на 68 на сто, както и очаквания за избори веднага, но вероятно през май 2014 г.

Според анкетата, следващото управление ще е базирано на широка политическа формула на правителството и експерти, коалиции.

Близо 46 на сто от анкетираните са на мнение, че в момента няма партия от сегашните, която да стои най-близо до интересите на българския бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase