Тармо Силд. Снимка: Личен архив

На пазара на имоти в България има дефицит на качество и енергийна ефективност. Това коментира в интервю за Investor.bg Тармо Силд, главен изпълнителен директор на Arco Vara и Arco Real Estate, Естония.

„Жалко е, когато хората влагат трудно спечелени пари в имоти, които са скъпи за поддръжка, а същевременно се амортизират физически и морално за 10 години“, посочва Силд.

По думите му пазарът трябва първо да се справи със съществуващите запаси преди да започнат да се трупат нови.

Що се отнася до идеята за стимули на купувачите на първи дом, Тармо Силд коментира, че „покупката на първия имот трябва да е осъзнат акт на придобиване на качествен актив, чиято стойност няма да се изпари няколко години след сделката“.

Според него държавата трябва преди всичко, чрез регулации и насърчаване на конкуренцията между строителните компании, да работи за стимулиране на качеството на строителството, безопасността, енергийната ефективност.

„Да притежаваш собствено жилище не е просто инвестиция – това поражда и определени задължения. След като сте придобили имот, трябва да го поддържате, да плащате сметки, да се съобразявате със съседите. Така че „лесните“ пари може да станат контрапродуктивни – ако регулациите са слаби, пазарът може да бъде наводнен от неликвидни активи“, коментира той.

Как Силд очаква да се развива пазарът на имоти в краткосрочен и дългосрочен план – четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase