Снимка: БулФото-архив
fallback

Следващата година публичните финанси отново ще бъдат много напрегнати, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. Той подчерта, че буфери в бюджета почти няма и че финансовият план за 2014 запазва структурата от предходната година  „с малко повече пари, предвидени за пенсии”. По думите му изглежда „има пристрастяване към дефицитното харчене”.

„Следващата година стават осем години на бюджетен дефицит”, допълни Ганев.

Алтернативният бюджет на Института за пазарна икономика предлага един по-балансиран финансов план за следващата година.

„Ако дефицитът е напрегнат до краен предел, всички разходи са разписани с много голяма точност и няма буфери, всяко неизпълнение, ни вкарва в процедура на свръхдефицит,” отбеляза още Ганев.

Икономистът подчерта, че основата за икономическия ръст е много по-стабилна в сравнение с периода преди кризата.

„Ръстът, дори и да е минимален, не е базиран на балон. Именно работещите предприятия създават работни места”, коментира Ганев. По думите му обаче вътрешният ресурс за растеж е почти изчерпан и ще се разчита на „европейския влак да задвижи и нашата икономика”.

„Рисковете в Европа обаче още стоят. Създадената задлъжнялост все още е там. Но следващата година Европа може и да отлепи от дъното”, коментира още Ганев. Той посочи, че бюджетът за следващата година залага на европейските средства като основен източник на инвестиции.

"Предвид факта, че растежът се задвижва предимно от частните компании, то бюджет 2014 по-скоро пречи на този процес", коментира на свой ред икономистът Методи Цанов. Според него увеличаването на минималната работна заплата и на минималните осигурителни  прагове по-скоро пречат на бизнеса.

Подобни мерки „увеличават цената на труда и засягат нискообразованите хора и тези с по-ниска квалификация, както и най-бедните райони, което по-скоро ще се отрази негативно на пазара на труда”,  допълни още Цанов. Според него частният сектор може да води много по-добра социална политика, като създава работни места и чрез т.нар. социално дарителство.

И двамата икономисти смятат, че голям проблем на бюджета за следващата година е, че няма предвидени реформи. По думите на Петър Ганев проблемите около пенсионната реформа ще бъдат дискутирани още дълго време. Една добра идея е да се даде възможност на хората да избират къде да се осигуряват за пенсия- в НОИ и ли в частен фонд, коментира икономистът.

„За разлика от пенсионната реформа, тази в здравеопазването може да започне още догодина, тъй като там разходите се разпределят всяка година и я няма тежестта на пенсионния дълг. При здравеопазването е очевидно, че трябва да се разбие монополът на здравната каса,” заяви още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

бири

преди 10 години

ДАВАЙТЕ ПО-ТОЧНА СТАТИСТИКА В ТАКИВА СТАТИИ,ПО ОТРАСЛИ,В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ИСТОРИЯ.НИЩО НЕ СТАВА ЯСНО КАТО НЕ СЕ КОНКРЕТИЗИРА И НЕ СЕ ОБОСНОВАВА ЧРЕЗ СТАТИСТИКА ИЛИ ПОНЕ С ПРИМЕРИ ОТ ЧУЖБИНА.

3

CrossFire

преди 10 години

До Анман от соросчетаИ защо? Да не би да казват/прелагат нещо лошо? От толкова години слушам колко били лоши, колко били проклети, но до момента не съм чул нито една смислена причина за обвинение. Какво като ги финансира Сорос. Прочети какво ти казват хората. Ако имаш малко акъл ще разбереш, че те за разлика от оная *** в парламета всъщност знаят какво говорят и не им дреме за рейтинги.

2

Анман от соросчета

преди 10 години

Тия от "ОТРОВЕНО ОБЩЕСТВО" са за затвора

fallback