Снимка: Bulgaria On Air

Най-големият проблем при „Южен поток“ е липсата на системен подход към подобни проекти. Всяко едно подобно начинание трябва започва с анализ на средата, последствията върху текущите договори и върху социално икономическото развитие. В случая обаче не са направени. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air икономистът и енергиен експерт Илиян Василев.

„Транзитната такса, която е договорена, е изкуствено занижена и ще ни изправи в процедура за държавна помощ. Тя е два пъти по-ниска от транзитната такса на „Набуко“ и Трансадриатическия газопровод“, посочи той.

Той беше категоричен, че енергийният министър Драгомир Стойнев и премиерът Пламен Орешарски не са посочили ясно очакванията за приходи, разходи и дивиденти.

„Българската ядрена енергетика трябва да продължи да съществува и след източване на ресурса на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. Активирането на работата на VII блок означава, че решението на ръководството на АЕЦ е, че старите блокове няма да се увеличат с 20 години, както е практиката за подобни блокове в Русия“, коментира Василев.

За отношенията на Украйна и Русия енергийният експерт коментира, че следващите два месеца ще са решаващи за тях.

„Това най-голямата геополитическа игра, която Владимир Путин е имал по време на своето президентство“, каза още той.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase