Снимка: Bulgaria On Air
Публичната администрация е начинът, по който хората в обществото работят, за да го изградят. Едно от нещата, които хората не разбират за публичния сектор и публичната администрация, е, че това са иновациите. Това каза в предаването Boom&Bust по Bulgaria On Air проф. Алън Розенбаум, работил по управленски реформи и законодателни корекции в Боливия, Чили, Парагвай.

„Голяма част от иновациите в САЩ са се появили благодарение на сътрудничеството между правителството правителството с публичния сектор“, каза той.

Розенбаум посочи за пример технологията за добив на шистов газ – „това е иновативен продукт, предприет от американското правителство. То финансира проекти, които са създали този вид иновативни технологии“.

По думите му публичната администрация представлява общественото благо – магистрали, образование, осигуряване, за да може хората да желаят да бъдат в това общество.

Според него е необходимо държавата да участва в голяма част от новосъздаваните иновации, защото САЩ имат горчив опит от подпомагането от частния сектор.

„Разчитахме на него да се справи с летищната сигурност и какъв беше резултатът – 11 септември 2001 г. Самолетите убиха три хиляди души. Това беше последицата от провала на частния сектор“, коментира той.

Във връзка с американския дълг Розенбаум коментира, че всъщност дългът, като проблем на щатите, е твърде преувеличен, защото не той е основният проблем.

„Забравят се две неща. Говорим колко е голям дълга ни към Китай, а в същото време задълженията ни към самите нас са три пъти по-високи. Най-големият кредитор е пенсионната система. Второто е, че американският бюджет е единственият, който не отделя капиталовите разходи. Голяма част от този дълг са пари, които се харчат за строеж на магистрали, пристанища, сгради. Ако се извади частта, която финансира капиталовите разходи и дълга към самите нас, то САЩ не са в толкова сериозна ситуация“, категоричен беше той.

Според него дълговият проблем се преекспонира от политиците, които искат да повече съкращения при разходите, както и да наплашат хората.

За икономиката на Европа професорът предположи, че след 60-70 години ще изглежда федерална, подобно на САЩ, но не изцяло, защото постепенно се насочва към такава система.

„Сега е по-малко вероятно, отколкото преди 7 г., но след години ще е различно“, смята той.

Розенбаум изрази впечатлението си от развитието в последните 24 години на страните в Централна и Източна Европа.

„Откривам страхотния напредък на тези държави. Невероятно и впечатляващо е как се промениха. Има много бърз институционален преход, отколкото където и да било“, коментира той.

По думите му най важният аспект за засилване на капацитета на държавата, било в Европа или Латинска Америка, е отстраняването на корупцията в правителството.

„Нищо не омаловажава желанието на хората да създават демократични институции както корупцията. Това е най голямата заплаха за демокрацията“, подчерта Розенбаум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase