Снимка: архив Булфото

Асоциацията на топлофикационните дружества предлага да бъде въведена двукомпонентна цена за битовите абонати на топлинна енергия. Целта е да се получават парични постъпления в топлофикационните дружества и през летния сезон. Според зам.-председателя на асоциацията Валентин Терзийски те са необходими за ремонти, инвестиции, покриване на кредити и други целогодишни разходи.

Според Терзийски въвеждането на двукомпонентна цена няма да се отрази на крайната цена за потребителите, а само ще даде прозрачност. Всяка компания има инфраструктура, с която произвежда, пренася и доставя енергия, каза Терзийски.

Мрежата, която се използва за пренос и разпределение на топлинна енергия, е икономчическа структура, която има нужда от приходи за поддръжката си. Затова не виждам логиката да се разделя принципа на ценообразуване в електро и газовата част на енергетиката от топлоснабдителната, добави Терзийски.

Той каза, че сега ДКЕВР обединява всички разходи на топлофикациите под една шапка и като ореже част от тях, не се знае това на каква част от работата на топлофикациите се отразява. Ако това предложение се приеме, ще се знае точно инвестициите къде отиват, каза Терзийски, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase