Снимка: Bulgaria On Air

Една от сериозните тенденции на пазара на труда е дефицитът на кадри. Това каза в ефира на Bulgaria On Air експертът от Brain Workshop Institute Йоанна Георгиева.

По думите й проблем за големите компании в днешно време е невъзможността да запълнят местата си за технологични експерти. „От липсата на квалифицирани кадри страда най-много IT секторът“, посочи тя.

Според нея едно от решенията на проблема е създаване на стабилна връзка между университета и бизнеса. Тя признава обаче, че, така или иначе, бизнесът успява сам да създаде и развие необходимите си хора.

„Подборът на персонал вече става по-нетрадиционен. Хората бягат от сухите обяви за работа и започнаха да използват социалните мрежи“, допълни експертът.

Следващият проблем, за който компаниите трябва да помислят, е задържането на вече наетите кадри, защото в днешно време само финансовите стимули не са достатъчни, а не са и водещи за служителите, посочи Георгиева.

По думите й по-привлекателно за младите е възможността за гъвкаво работно време, почасова и дистанционна заетост, стимули за ранно връщане от майчинство и др.

„Днешното поколение иска по-иновативни начини за мениджмънт, включително изискват и намаляване на властното поведение от страна на шефовете“, каза още тя.

Вижте подробности от разговора във видеоматериала!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase