Даниела Бобева. Снимка: архив, БТА
fallback

Българската енергетика се намира на критичен етап от развитието си и това е резултат от серия политически грешки и недостатъчно добре направени сметки, каза вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева на енергиен форум.

По думите на Бобева, България се нуждае от балансирана и дългосрочна стратегия за развитие на сектора. Тя заяви, че в програмата на правителството е поставена амбициозната задача за спасяване на българската енергетика.

Според вицепремиера за първите 100 дни управление на кабинета са били направени промени, които са успели да потушат пожари в сектора.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов посочи, че състоянието на енергетиката у нас е тревожно и то по цялата верига.

Айолов също смята, че причина за това са сметки, които не са направени добре. В България се получи бум на ВЕИ, когато бе завладяна от световната икономическа криза, изтъкна заместник-министърът.

По думите му това е довело до дисбаланс и проблеми по цялата верига – като се почне от въгледобива и се стигне до цената за крайния потребител.

За първото тримесечие на 2013 г. нарастването на произведената електроенергия от ВЕИ е 51,2%. През 2012 г. спрямо 2011 г. ръстът е 40,7 на сто.

За периода 2009 - 2012 г. са присъединени 1650 мегавата ВЕИ-централи, от които вятърните са 675 мегавата, а фотоволтаичните 976 мегавата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 10 години

До МиркоНакъде ще тръгнеш бе, Мирко?Без такива като мен, казваш?Ами, то се вижда накъде върви страната без такива като мен- образовани, квалифицирани и прозападно ориентирани хора. Върви и вече боксува в дъното.Аман от такива кухи патриоти, които все искат независима, силна БЪлгария, която да не се поддава на влияние от никъде.Ами, кой ни пречи бе, Мирко? Кой ни пречи? Май самите ние...

39

The king

преди 10 години

Това, че БЕХ, НЕК имат 1 милиярд заеми, тока е непоносимо скъп ( 2 пъти по-скъп от САЩ) на Тиквата му дреме, важното е кой прибра $$$

38

Мирко

преди 10 години

До JourneyПроблема е че сте още тука! Без вас досега да сме тръгнали нанекъде! Аре махайте се сички, дето само у Америка гледате! Кой остане, да се знае и да се оправяме нанекъде! Аман от мераклии да ни правят европейци, американци, марсианци...! Аман от дрисльовци шмъркачи дето само комунисти, руснаци, КГБ, ДС, ОФ и кой ли не им пречат да направят от *** градина! Едно време 6 блока в Козлодуй блъскаха и произвеждаха най-евтиния ток в Европа, ама бил руски, комунистически...!А сега?

fallback