Снимка: архив, Булфото
fallback

Цената на електричеството у нас като абсолютна стойност е сочена като една от най-ниските в ЕС. Спрямо покупателната способност обаче нещата далеч не стоят така.

Поредните данни в подкрепа на този факт представи проф. Пламен Цветанов от Асоциацията на българските енергийни агенции (АБЕА), пише БТА. Според тях цената на електричеството за българските домакинства е 2,42 пъти по-висока от тази в САЩ и с 59% по-висока от средната за ЕС.

За промишлените предприятия цената на електроенергията е 3,8 пъти по-висока от тази в САЩ и 2,1 пъти по-висока от средната в ЕС, както и с 58% по-висока от тази в Русия, показват изчисленията на проф. Цветанов.

Според него тази ситуация се дължи на погрешна икономическа и енергийна политика, водена в продължение на десетилетия. Страната ни е най-бедната в ЕС и най-енергийнозависимата от внос на енергийни ресурси (за 2011 година 60% от енергоресурсите са от внос) и най-енергоинтензивната страна в ЕС, коментира проф. Цветанов. Той посочи, че страната ни е 4,47 пъти по-енергоинтензивна от средните стойности за Европа.

От Асоциацията на българските енергийни агенции предлагат нова енергийна стратегия, която залага на отказ от традиционното развитие на енергетиката и изграждането на нови и нови мощности. От организацията залага по-скоро на оптимизацията на енергийния баланс и повишаване на енергийната ефективност.

До 2030 г. не са ни нужни нови мощности с изключение на някои маневрени мощности за балансиране на енергията от ВЕИ, коментира проф. Цветанов. Електроенергията е с дял от 26,8% в енергийния баланс на страната срещу средно 17 на сто за европейските страни.

У нас електрическата енергия се използва и за отопление от домакинствата и бизнеса, което е неефективно. Все още редица обществени сгради пък се отопляват с газьол, който е най-скъпото гориво, заяви експертът.

Вместо това от асоциацията предлагат отоплението да залага на биомасата, която има големи възможности за развитие.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

фаза-0

преди 10 години

Аман от платени специалисти.Цените ни били 2 пъти по високи от американските,съобразно доходите.Не 5 пъти са.Ама кой го е еня колко са доходите.Тук цената е 12 цента в САЩ 20 а ЕС-30.И то благодарение само на АЕЦ Козлодуй.Ако ги нямаше ВЕИ и Мариците 1и3 тока щеше да е 12ст. Използвали сме го за отопление.Ами климата ни го позволява.Климатиците са 3 пъти по ефективни от реотаните и излизат най-ефтино.5 бона за газификация никой не дава.А и климатика се ползва и лятото особенно.Ще им се на газ!!!

43

hahahaha

преди 10 години

На мен от години ми е ясно,че сметките са надути-тия некадърници сега го разбират!!!Бати специалистите,бати народа,бати държавата!!!!А,да,и да немислите,че само тока е надут????Данъци,хляб,месо,зеленчуци,горива,дрехи................абе всичко!!!!И да незабравяме заплатите на държавните заплеси.Единствено другите заплати са намалели............

42

Анонимен

преди 10 години

narode manipolirat vi kradat vi izpechnite moshenici tia predateli izmenici koga shte se sabydish da im teglish kyrshyma na taia paplach ot piavici.

fallback