Йордан Янков. Снимка: Bulgaria on Air

"Съвременния енергиен сектор е бил изграждан преди 40-50 години в съвсем различни икономически и социални реалности. За тогава е било приемливо, но ситуацията в света се промени драстично. В момента икономиката и потреблението са други, те изискват различен тип мощности", каза в ефира на Bulgaria On Air експертът от консултантска агенция "Нуклеон" Йордан Янков.

"Изхождайки от това, няма как да очакваме да излезем от енергийната криза, без една адекватна инвестиционна програма. Преструктуриране на отрасъла без средства е невъзможно", категоричен е той.

Според него ситуацията в българската енергетика е повече от хаос. "Проблемът е, че това има пагубни последици за абсолютно всички. Колкото и странно да звучи, не бих казал, че големите проблеми са свързани с цената на тока.

Това е само последствие от десетилетия на грешни решения.Сега всички говорят за производството на електроенергия и проблемите с консумацията и цената на тока. Огромен дял в този дисбаланс има обаче липсата на битово потребление на газ“, посочва Янков.

По думите му всичко е дълбоко обвързано и не е ефективно проблемите да бъдат решавани на парче, както правят всички правителства през последните 25 години.

"В момента се търсят повече не толкова базови мощности, които работят постоянно за тежката индустрия, а по-скоро маневрени мощности, които могат да доставят енергия, както в пикови часове, така и в по-равномерен режим. Такива мощности на нас ни липсват, имаме излишък от големи базови мощности, които не знаем какво да ги правим", обясни Янков.

Вижте целия разговор с Йордан Янков във видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase