Новата агенция трябва да заработи до март 2014 г. Снимка: БулФото-архив
fallback

Нова агенция по земята ще заработи през 2014 година и тя ще обедини информацията за целия поземлен фонд на България, е съобщила шефката на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова пред "Стандарт".

Изпълнителната агенция ще е второстепенен разпоредител на бюджетни средства към Министерството на земеделието. Новата структура ще реши стратегическия проблем за комасацията на земята, смятат управляващите. Всички земи от държавния, частния и общинския фонд ще влязат в единна система и така ще имаме пълен регистър, аргументира се Бъчварова.

Новата структура ще заработи най-късно до март 2014 г. В Агенцията по земята ще се регистрират отношенията между собствениците на земя и арендаторите. Служителите във ведомството ще отбелязват договорите за рентите, стойността им и сроковете за изплащането им.

Новата структура ще пази собствениците от недобросъвестни арендатори и ще вкара в ред спорните парцели. Ако не направим подробен регистър до година, две, то с времето хората съвсем ще загубят следите на наследствените си ниви, смята Бъчварова.

Една от функциите на агенцията ще е и да спре далаверите със заменки, смятат от БСП. В същото време ще улесни хората при търговията със земя, тъй като цялата информация ще е на едно място. Все още не е ясен численият състав на новата структура. Един от спорните въпроси между експертите на БСП и ДПС е дали агенцията да не работи само с държавния поземлен фонд. Социалистите обаче настояват структурата да обхване всички ниви, без значение кой е собственик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

само БСП

преди 10 години

социалистите винаги са обичали да се разпореждат с чужда собственост ...очевидно е бил много заблуден тоя дето пееше "комунизмът си отива"комунизмът си тука !!!

19

е-кад

преди 10 години

коментарът ми е отговор на 11

18

е-кад

преди 10 години

До АнонименВ статията пише за спиране на нечисти сделки - сделките се правят чрез нотариуси, агенция по вписванията и се отразяват в КАДАСТЪРА. Там се намира и информацията за "целия поземлен фонд на България". Използването на земята е занимание за самите собственици - или в Конституцията напразно пише, че частната собственост е неприкосновена ?!

fallback