Снимка: ПИБ
fallback

„Първа инвестиционна банка” АД (Fibank) получи необходимите одобрения от БНБ и КЗК за придобиване на 100% от акциите на „МКБ Юнионбанк” ЕАД, се казва в прессъобщение на Fibank.

След приключване на процедурата по придобиване на „МКБ Юнионбанк” ЕАД, стойността на активите на Fibank (Първа инвестиционна банка) ще възлиза над 8,5 млрд. лв. 

Клиентите на банката ще имат възможност да бъдат обслужвани в още по-голяма мрежа от клонове и офиси в цялата страна. Предварителните планове предвиждат интеграцията между двете банки да приключи през първото шестмесечие на 2014 г.

Българската народна банка винаги е подкрепяла консолидацията в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на капиталовата база и за стабилността на банковата система у нас, се казва в становището на централната банка.

При оценяване на заявеното от „Първа инвестиционна банка” АД придобиване на „МКБ Юнионбанк” ЕАД Централната банка е взела предвид, че това представлява стъпка към сливане на двете кредитни институции. Предварителните анализи на БНБ показват, че по такъв начин ще се постигнат позитивни изменения в консолидираното финансово състояние на двете дружества.

Това е поредната голяма консолидация на българския банков пазар след успешното сливане на „Булбанк”, „Ейч Ви Би Банк Биохим” и „Банка Хеброс” през 2007 г., което бе позитивен принос за стабилността и доверието в българската банкова система, посочват от БНБ.

Още новини за България четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Деен

преди 10 години

До БанкероглуВсъщност сделката е полезна за раята. Ще има положителен ефект върху услугите, които ще ни предложат. А и аз лично ще се чувствам по-сигурен като знам, че парите ми са в сигурна банка с голям капитал.

2

Банкероглу

преди 10 години

От догодина мустакатия ще си го мери със скиора ... а раята както обикновено ще сърба студената супа.

1

Анонимен

преди 10 години

Честито на Цеко Минев! Да почерпи! Аз отивам на лифта.

fallback