Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Ново увеличение на минималната работна заплата през тази година би било необосновано. Възможно е малко повишение през следващата година. Това каза в ефира на Bulgaria On Air председателят на  Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него обаче е необходимо увеличението да бъде съобразено с разликите в браншовете. „В отделните отрасли ситуацията е различна. До три пъти е разликата при средните заплати. В ИТ сектора, финансовата сфера и енергетика е 1500 лева, а в текстила, търговията и селското стопанство – 500 лева“, каза той.

Във връзка със сигналите на синдикатите, че масово фирмите, получили дължимото си от държавата, не изплащат забавените заплати на служителите си, Велев коментира, че е съгласен да се огласят публично и поименно всички тези фирми, получили, макар и частично, парите си.

„Необходимо е да се създаде публичен регистър на задълженията на държавата към бизнеса. Той трябва да се обновява всеки месец и да се знае кои предприятия са получили дължимото от държавата“, коментира Велев.

„Разплащането на държавата с бизнеса подпомага за намаляване на междуфирмената задлъжнялост, но са необходими още усилия“, твърди той.

Вижте подробности във видеофайла,  както и коментара на Станимир Цоцов, председател на Управителния съвет на Българската търговско промишлена палата, дали единната данъчно-осигурителна сметка трябва да отпадне.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

коци

преди 10 години

Е да де-ДРУГАТА,ама коя точно ????????

9

Анонимен

преди 10 години

drugata 3114 godina

8

milkokolev

преди 10 години

Да да .. от няколко години знаем, че от другата година. Благодаря за благата вест.

fallback