Снимка: БулФото-архив
fallback

Газът за автомобили може да поскъпне шоково от 1 януари заради петкратно увеличение на акциза. Това е заложено в законопроект на финансовото министерство за промени в Закона за акцизите.

Сега за гигаджуал метан акцизът е 85 стотинки, а от Нова година ще стане 5 лева и десет стотинки, съобщава bTV.

От финансовото министерство обясниха, че акцизът се вдига заради изпълнението на евродиректива. Възможно е повишението да не влезе в сила от догодина, ако Европейската комисия одобри искането ни за отлагане.

Законопроектът предвижда по-висок акциз и върху природния газ, когато той се ползва като гориво за отопление. Вместо сегашните 10 стотинки на гигаджуал, потребителите вече ще плащат 60 стотинки акциз.

Търговците на гориво веднага изчислиха, че при такова повишение килограм метан за автомобили ще поскъпне с 25-30 стотинки. Вместо сегашните 1,80 лева горивото ще поскъпне до 2,10 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

Shark

преди 10 години

Тази новина върви из пространството от езвестно време. Но питам се, защо никой не протестира против това?! Не е ли странно, значи иска се самоцелна оставка на правителството, без да се дава алтернатива, макар че тя е ясна, борбата е за връщане на ГЕРБ. Да ги питам протестърите, ако дойде друго правителство мислите ли че няма да се случи това увеличение, а! 100% ще стане, само да поискат от ЕС и ще стане. Ето затова трябва да се протестира, дори и референдум за излизане от ЕС ако трябва да има.

90

до # 85

преди 10 години

Ако валутния борд беше нещо хубаво за народа,нямаше да изкара и 1год. ...........Той обслужва само банкери , политици и "БГ бизнесмените" . За да се махне борда трябва РЕВОЛЮЦИЯ !!!!!!

89

Анонимен

преди 10 години

Как нама да вдигат цените? Това е съвсем нормално за държава без действаща икономика. Държавата запушва дупки само от данъци и акцизи.

fallback