Снимка: архив, Булфото
fallback

Добра реколта от грозде с отлично качество се очаква тази година. Според директора на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Иван Пачев прогнозите са за високи добиви - около 250-260 хиляди тона общо за страната.

Притесненията на специалистите от института са, че докато в света производството на десертно грозде расте, то у нас няма пазар, тъй като България е загубила пазарната си ниша.

Проблем за стопаните и тази година ще бъдат ниските изкупни цени на реколтата. Очаква се винените сортове грозде да се търсят за по 50-60 стотинки за килограм, а десертното грозде по 90 стотинки - 1 лев/кг.

Прибирането на десертните сортове, което започна с две седмици по-рано, вече е в активна фаза. Лозарите прибират средно по 800-1000 килограма грозде от дка, което предполага с 20-30 на сто по-висока продукция от миналата година.

По-ранният гроздобер се дължи на липсата на измръзвания през зимата, валежите през юни и началото на юли, и топлото време през август, уточняват от Селскостопанска академия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

www

преди 10 години

И СЕГА ВЪВ ВИНОТО КОЛКО ПРОЦЕНТА ГРОЗДЕ ЩЕ ИМА ???

8

макето

преди 10 години

мойто лозе сека годин ражда къде 5 тона откак се помня не съм продал и чепка неке и да продам ама щом има будали да го дават без паре проблемо си е техен

7

Анонимен

преди 10 години

До АловПиещите вино много рядко са алкохолици, ама кой да чете и да се интересува.

fallback