Снимка: архив, Булфото
fallback

България няма икономически интерес от „Южен поток“, заяви в ефира на Bulgaria On Air Юлиян Попов, министър на околната среда и водите в кабинета на Марин Райков.  Той допълни, че има много неясноти около реализацията на проекта. Един от тях е какви са енергийните нужди на България от вноса на природен газ чрез "Южен поток".

„Това няма как да е ясно предвид факта, че страната няма енергийна стратегия“, коментира Попов и допълни, че проекти от такъв мащаб се правят след широко експертно, медийно и обществено обсъждане. Само за предварителното проучване са необходими няколко години, подчерта Попов.

Друг въпрос е какви ще бъдат разходите за страната по изграждането на проекта.

Подобна позиция сподели и енергийният експерт Христо Казанджиев.

Oще по темата
 Той коментира, че е изненадан, че подобни инвестиционни решения се взимат при толкова много въпросителни около проекта. Ключов въпрос по думите му е как ще бъдат плащани лихвите по взетия кредит за „Южен поток“.  Според него е малко вероятно строителството на проекта да приключи в срок и в края на есента на 2015 година към България да потече природен газ по газопровода.

„Не е ясен проектният капацитет, не се знае и какво ще бъде решението на Европейската комисия,“ коментира Казанджиев. Той не изключи в бъдеще да се окаже, че за строителството на „Южен поток“ са необходими повече средства от заявеното в момента. Той допълни още, че по правило "Газпром" строи два пъти по-скъпо от други компании.

По думите му, ако бъдат спазени обявените срокове, ще бъдат нарушени редица закони.

България ще започне да печели след много години, като покрие направените капиталовите разходи и плати своята част от изтегления кредит за проекта, каза още Казанджиев.

И Попов, и Казанджиев категорично заявиха, че „Южен поток“ не е вариант за диверсификация на източниците на природен газ към страната.

По думите на екоминистъра от служебния кабинет проектът има за цел да засили зависимостта на страната от единствения източник на внос на енергийната суровина.

Казанджиев на свой ред подчерта, че за диверсификация може да се говори, ако източникът или маршрутът са различни. В случая обаче не е така, коментира енергийният експерт.

Той препоръча да се изградят газовите връзки със съседните на България страни. Разработването на находища за добив на шистов газ също са вариант, допълни Казанджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

не на предателите

преди 10 години

ЛАКЕЙТЕ НА АМЕРИКА НИ УЧАТ ЧЕ ИМАМЕ КРЕСТЯЩА НУЖДА ОТ ГМО, ИМАМЕ ОГРОМНА НУЖДА ОТ ШИСТОВ ГАЗ И НЯМАМЕ НИКАКВА НУЖДА ОТ ТОВА ДА СМЕ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИЯ ЦЕНТЬР НА РУСКАТА ГАЗ ЗА ЕВРОПА. МНОГО ГАДНИ СА ТИЯ ИНТЕРЕСИ ДА НЯМАМЕ СОБСТВЕНА НАЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМА ВЬНШНА ПОЛИТИКА! ТАЯ АМЕРИКАНСКА *** ПРЕДЛАГА ДА ОТРОВИМ ЖИТНИЦАТА НА БЬЛГАРИЯ ЗА ДА УГОДИМ НА САЩ И ДА ВНАСЯМЕ ПОСЛЕ ГМО ЖИТО И ЦАРЕВИЦА. ТАЯ ПРЕДАТЕЛКА МОНСАНТО ЩЕ Я НАПЬЛНИ С КЬРВАВИ ДОЛАРИ!

97

boris

преди 10 години

Пореден американски другар ни учи какво да правим!Само добри неща ще се случват за България,ако работим с Русия.Интересите на Русия на Балканите са ясни.1силна и стабилна България,способна заедно с другите православни държави на Балканите да дават отпор на новата имперска политика на Турция.Обратно Турция винаги е имала интерес отслаба и зависима България, лесно манипулирана от дългата ръка на Анкара!(справка последните 23години)

96

льольо

преди 10 години

Попов да посочи друг източник на газ-например от пръднята си?*** гад!Истинската причина за дипломатическите забележки е визитата на А.Милер и строежа на "Южен поток",а на такива еничари като него,на които им плащат,за да лаят.Най-доброто,естествено е,да си умираме от мизерия тихом-мълком,но-НЕЗАВИСИМИ от Русия!

fallback