Снимка: БТА
fallback

Ръководството на Българската стопанска камара настоява да се постигне обществен договор между всички партии и представители на гражданското общество за разпускане на настоящия парламент в срок до една година. Парламентарните избори да се произведат заедно с изборите за членове на Европейския парламент през 2014 година.

Това се казва в официална позиция на камарата относно актуалната икономическа и политическа ситуация в страната.

В рамките на една година Народното събрание трябва да приеме договорена с гражданското общество промяна в Изборния кодекс, включително като се премине от пропорционална към мажоритарна избирателна система, и да се изготви с широкото участие на гражданското общество проект на нова Конституция.

„Това Народно събрание, в тази структура, няма бъдеще", е записано в становището. Отправна точка при определянето на интереса на обществото трябва да бъде състоянието и перспективите на икономиката, допълват работодателите.

До формирането на ново Народно събрание в кабинета да отпадат и да не се включват политически оцветените министри и заместник-министри, а само експерти, подкрепени от гражданското общество, искат още от стопанската камара.

От работодателската организация набелязаха конкретни мерки, които правителството и Народното събрание следва да реализират в краткосрочен план.

Посочва се необходимостта от краткосрочни за развитието на икономиката действия, които да гарантират просперитета на бизнеса и подобряването на жизнения стандарт на населението.

БСК препоръчва въздържане от "популистки мерки" като задържане на цени, финансирането на губещи предприятия, структури и др., както и да извършат необходимите неотложни промени за подобряване на регулациите на естествените монополи и за „разграждането“ на изкуствено създадените.

Спешно да се приемат промени в закони за подобряване на бизнес климата, включително за ограничаване на контрабандата и сивия сектор, за премахване и намаляване на регулативните режими.

До 1 април 2014 г. всички заинтересовани звена на публичната администрация да защитят съществуването на всеки един регулаторен режим и от същата дата всички незащитени режими да бъдат отменени. Иска се още с акт на Министерския съвет да се забрани събирането от администрацията на такси, глоби и други плащания, непредвидени изрично в закон, включително за извършени услуги и контрол.

Нормативно да се регламентира отпадането на възможността за въвеждане на минимални прагове при определянето на размера на възнагражденията и цените на услуги от съсловни организации, е записано още в позицията на камарата.

От организацията настояват да бъдат извършени неотложните законодателни и структурни промени за стабилизиране на електроенергийната система и етапно либерализиране на енергийния пазар, както и да се преустанови бюджетното финансиране на всички партии.

На следващ етап, с цел гарантиране на политическа устойчивост, която да доведе до икономическа и обществена стабилност, е необходимо да се осигури плавен преход към нови избори и да се продължи партньорството с Европейската комисия, предлагат от камарата.

Припомняме, че преди дни Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) също декларираха, че решението на икономическите проблеми е в нови парламентарни избори.

Социолози също прогнозират нови избори.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Normalen

преди 10 години

БСК поиска избориОт кога БСК е политическа партия ? Ако Политиците си гледаха политиката, икономистите икономиката нещата щеха да са по-добри. Ама в Бг всеки знае и може всичко...

16

Dnes.bg.1

преди 10 години

ЗА КАКВИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ГОВОРИМ ИЗОБЩО? ПРЕДСРОЧНИ БЯХА ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА. ПРЕДСРОЧНИ СА КОГАТО ОТ МАНДАТА ОСТАВАТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ДО ГОДИНА. СЕГАШНИЯ СЛУЧАЙ Е ОПИТ ЗА ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ,А НЕ ИСКАНЕ ЗА ПРЕДСРОЧНИ И ЗАДСРОЧНИ ИЗБОРИ. НАЛИ ОНЗИ ДЕН ГЛАСУВАХМЕ? АЗ ОТНОВО БИХ ГЛАСУВАЛ ЗА АТАКА,КАКТО И ГЕРБЕРИТЕ ОТНОВО ЗА ГЕРБ. УЛИЧНИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ СА НЕЛИГИТИМНИ! И НЕЗАКОННИ! ЗАЩОТО АЗ НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА ТЯХ И НЕ СЪМ ГИ ИЗБИРАЛ. А ЗА ПАРТИИТЕ И ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАМ И ТЕ СА ЛЕГИТИМНИ.

15

Анонимен

преди 10 години

KAK ne gi e sram bsp deputatite da sloguvat na rysnaka Sergeq abe svar6iha li se balgarite s kakvo vi pla6i Sergeq

fallback