Владимир Каролев. Снимка: архив, БулФото

"Съществуването на Международния валутен фонд (МВФ) в сегашния му вид е напълно излишно. Това е така, защото се опитва да влияе на валутните курсове и създава огромен хазартен риск. Ситуацията е напълно сходна с даването на кредит на някой, който не може да го плаща, и после ходиш да събираш пари от съседите, за да погасиш задълженията му“, каза в ефира на Bulgaria On Air финансистът Владимир Каролев.

Той посочи още, че фондът е сбъркал поне 6-7 пъти при прогнозите си за това до каква степен мерките за икономии ще задълбочат рецесията в Гърция.

Относно състоянието на българския бюджет, Каролев обясни, че няма опасност за хазната, ако финансовият министър съумее да си свърши качествено работата.
„Няма основание, ако се окаже, че прогнозите за икономически ръст и приходи са прекомерно раздути, да се увеличават разходите. Това е задължение на Петър Чобанов в момента и смятам, че той ще успее да се справи и да удържи на натиска, на който ще бъде подложен“, каза още Владиир Каролев.

Той е категоричен, че в момента ляв завой е немислим, защото подобни стъпки се правят само в условия на ръст и пълен държавен бюджет. „Основният риск за страната в момента е хулиганът Сидеров, от който реално ще зависят гласуванията на важните закони, какъвто е този за държавния бюджет например“, каза още финансистът.

Вчера премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов заявиха, че има риск от драстичен скок на дефицита заради ниски приходи и отложени разходи.

Владимир Каролев прогнозира също така, че това правителство вероятно ще довърши информационния меморандум за АЕЦ „Белене“ и ще направи маркетинг пред чуждите инвеститори. Той не коментира дали все пак ще бъде намерен стратегически инвеститор за централата, но поясни, че няма пример в света, при който финансов инвеститор да се ангажира с ядрен проект.

Последната компания, която прояви интерес към „Белене“, беше американска, но нейните представители „само са се поразходили из бившия парламент“, посочи финансистът.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase