Снимка: архив, Булфото

До 2030 г. българските правителства са заделили  над 12 милиарда лева за развитие на българската енергетика. За това информира в коментарното студио Денят он ер Руслан Стефанов, директор икономическа програма Център за изследване на демокрацията. 

На този  фона обаче всяко българско домакинство използва повече от 10% от дохода си, за  да си плати сметките за ток, газ или друг тип енергия. Тези данни са били известни още през 2010 г., но според последните доклади на Европейската комисия и на Световната банка за състояние на българската енергетика не са показали подобрение.

Според експерта международните доклади не са показали нищо ново – в едно  изречение изводът е следният:  не  се  занимавате с реалните проблемите, които  имате, смятат от ЕК и Световната банка.

Едно от заключенията, които  цитира и Стефанов, е, че българите са енергийно бедни.  Двете институции ни съветват да се занимавам с реалните проблеми на енергийния сектор.

По думите на Стефанов в момента отварянето на временно затворената глава АЕЦ „Белене“ не е правилно. Според него трудно би било да се намери частен инвеститор, който да вложи още 10-12 милиарда лева в атомната централа. Експертът отбеляза и вече инвестираните 2 и половина милиарда лева от страна на държавата. Стефанов не смята за редно евентуална приватизация на проекта, защото по този начин единствено държавата и данъкоплатците ще бъдат ощетени за разлика от инвеститора. Той припомни, че подобни приватизационни сделки досега не са приключвали добре за  България.

Стефанов обясни, че правителствата  са заделили ресурс  за над  12 милиарда лева  до  2030 г.  за ВЕИ и когенерация. Стефанов акцентира, че това е огромна сума – тоест тези пари могат да се вложат и във високотехнологично производство, което на стабилизира икономиката.

Експертът даде и няколко примера: могат да се произвеждат електромобили,  да се развива производство. Ако към тези милиарди обаче се прибавят още 12 милиарда лева и за финализиране на АЕЦ „Белене“, Стефанов пресметна, че 25 милиарда за България са доста съществени, на практика непосилни за по-големи  икономики и изрази съмнения дали подобна енергийна политика е разумна.

Стефанов коментира и факта, че България губи  точки по конкурентоспособност. Ако  през 2006 г. страната  ни е била примамлива дестинация за чуждестранните инвеститори благодарение  на високите оценки за макроикономическа стабилност,  то сега  според него „са лъснали белите ни гащи“  заради  кризата -  проблемите в образованието,  здравеопазването  и  други сфери. За съжаление няма разлика между експертизите на анализаторите от 1999 г. и сега, категоричен е Стефанов.

Той не пропусна да коментира и плана „Орешарски“. Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията в политическата платформа има два кристално ясно приоритета - заетост  и  доходи . За тези ключови  приоритета говори и Европейската комисия. Стефанов се надява Пламен Орешарски да се придържа към това,  което е предложил. За съжаление обаче България не е такъв данъчен рай за бизнеса, както всички политици твърдят и отчитат за успех. Стефанов показа таблица, от която ясно личи,  че въпреки  ниските данъчни  ставки  админстрирането  е трудно тромаво. Оказва се, че българският бизнес отделя близо 450 часа в това да си попълни документите, за да си плати  данъците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase