Шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова, Асен Василев и Драгомир Стойнев. Снимка: БТА
fallback

За рестартиране на проекта АЕЦ „Белене” в близките дни не можем да говорим, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на заседанието на Обществения съвет.

Стойнев обясни, че в общественото пространство се е появила информация, че от 5 юни българското правителство ще поднови проекта „Белене”. „Няма такова нещо, защото няма политическо решение”, заяви министърът, цитиран от „Фокус“.

Според него трябва да се актуализира икономически и технически анализ на проекта и да се съобрази с потреблението на електроенергия през следващите години. Енергийният министър коментира още, че най-важен е резултатът, от който хората и бизнесът да бъдат удовлетворени.

„Не трябва да се правят резки движения и да се вземат решения на парче. Грешно разбран проблем ще ни доведе и до грешна политика”, заяви министърът.

По думите му крайният резултат на промените в енергетиката трябва да бъде нулево увеличение на цената на електроенергията. „Това, което сега предлагаме, не е крайният вариант, а само концепция на един модел. Вариантът има нужда от корекции, затова има и Обществен съвет, където всеки да каже позицията си”, отбеляза Стойнев. 

Почти един процент намаление на цената на тока в системата на "Енерго-Про", 0,5 процента увеличение при ЕВН и 2,1 процента увеличение при ЧЕЗ би бил ефектът върху крайните цени на електроенергията, ако бъде въведен новият модел на ценообразуване, изготвен от ДКЕВР и служебния кабинет. Цифрите обяви на заседанието на обществения съвет по енергетика бившият енергиен министър от служебното правителство Асен Василев.

По думите му правилното натоварване на мощностите води до спестяване на разходите и е в основата на новата методика за определяне на цената на тока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Българин с мнение

преди 10 години

Вие хора май не сте много запознати със сделката по АЕЦ Белене. Хубаво не го искате, Русия ще си иска неустойките по договора, които не подписан. Парите ще бъдат взети от Нас и няма да има централа. Другия вариант строим централа, от работата и се изплаща и ще бъдем енергийно независими за години напред.

82

Анонимен

преди 10 години

Няма такава наглост! Изобщо не се интересуват от мнението на хората.Бързаха точно заради Белене" - поредната схема за източване на пари.Народа как преживява е последната им грижа.

81

vesko

преди 10 години

Желанието да угодите на всички лапачи ще ви струва скъпо.

fallback