Снимка: архив, Булфото

"Булгаргаз" не очаква промяна в цената на природния газ за третото тримесечие, става ясно от съобщението на газовата компания. По закон "Булгаргаз" трябва да публикува един месец преди официалното си заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) какви промени иска по отношение на цената на газа.

Още по темата

От съобщението става ясно, че компанията ще внесе искане за цена на природния газ през периода юли - септември от 630,94 лева за хиляда кубични метра (без акциз и ДДС). Основание за това искане е съотношението лев/долар на валутните пазари, както и цените на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и изискванията на нормативните актове за регулиране на цените.

Окончателното предложение на “Булгаргаз“ ще бъде оповестено при внасяне на предложението в ДКЕВР на 10 юни. Регулаторът трябва да реши до 1 юли какви промени ще направи.

При определянето на цената на природния газ за второто тримесечие ДКЕВР изненада газовата компания и наложи по-сериозно намаление от поисканото. Промяната стана факт въпреки опасенията на ръководството на "Булгаргаз", че по-сериозното намаление може да разклати финансовата стабилност на компанията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase