Снимка: Dnes.bg
fallback

През март на месечна база националната статистика измери дефлация в размер на 0,5 на сто. Данните показват, че от началото на годината (март 2013 година спрямо декември 2012 година) цените на потребителските стоки намаляват с 0,1%.

Спрямо март 2012 година инфлацията е в размер на 2,7%.

От анализа на Националния статистически институт е видно, че през миналия месец има спад на цените на стоките в почти всички наблюдавани групи. Единственото изключение са храните, които през март са поскъпнали с 0,4% и алкохолните напитки и тютюневите изделия, чиито цени са с 0,3% по-високи спрямо февруари.

Детайлната справка показва, че през март сериозен ръст отчитат цените на зеленчуците – домати (7,3% ръст) и краставици (4,4%). Увеличение на цената имат и пилешкото месо, брашното и сиренето.

Най-силно през месеца са поевтинели листните зеленчуци и репичките - с 5,8 на сто. С 1,4% пък е поевтиняло свинското месо.

В същото време от групата на нехранителните стоки с 6,1% намалява цената електроенергията. По-ограничено е намалението на цените на горивата – бензин А95Н е поевтинял с 0,3%, а А98Н – с 0,2 на сто. Дизеловото гориво обаче поскъпва с 1%, показват още данните на статистиката.

През март намаляват и цените за комплексни услуги за почивка и туристически пътувания, като понижението е в рамките на почти 5 на сто.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

111111

преди 11 години

ЕЙ СЕГА И ПАРИ ДА ИМАХМЕ АМА НЯМАМЕ С ТИЯ 200 ЛВ МЕСЕ4НО .....НИЩО ИДАТ ИЗБОРИ ЩЕ ДАДЕМ НА ДЕПУТАТИТЕ ПО 2000ЛВ МЕСЕ4НО ДА ПАРДЯТ В ПАРЛАМЕНТА ...АЙ ШЕ ВИ...

5

На майка ...

преди 11 години

Ха ха пазарна икономика, демокрация... и резултата... беднотия до шия за огромната маса хора и небивали печалби за определени хора. Друго си е плановата икономика така отричана от хазарските изедници, всичко се регулира, има баланс на паричния поток, а не се натрупва, не се печатат толкоз много пари и няма инфлация. *** ко да праиш- *** народ демокрация му се приискало 1989 г. па не си напраил труда да прочете малко история и за 'Белчо и Сивушка' преди 9.9.1944

4

До Сексолог:

преди 11 години

И то по нестандартния начин - през г.за!!!

fallback