Снимка: Investor.bg

Цените на жилищата в България са ускорили спада през последните три месеца на миналата година след няколко тримесечия, в които темповете на понижение се забавяха, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Хармонизираният индекс на цените на жилищата, изчисляван от евростатистиката на базата на националните данни, е регистрирал годишно понижение от 1,3% в периода октомври-декември 2012 г., след като през предходното тримесечие регистрира спад от 1,6%.

На тримесечна база индексът се понижава с 1,7%, след като през третото тримесечие регистрира спад от само 0,1%.
Подобна тенденция се забелязва още на пазарите в Унгария, Словакия, Словения, Италия и други страни, както и за Европейския съюз (ЕС) като цяло.

За целия ЕС хармонизираният индекс на цените на жилищата се понижава с 1,4% през последните три месеца на миналата година спрямо същия период на предходната, а спрямо предходното тримесечие е измерено намаление на цените от 0,7 на сто.

В еврозоната като цяло се наблюдава опит за забавяне на ценовия спад, като през последното тримесечие е регистрирано понижение на индекса от 1,8% на годишна база спрямо 2,2% през предходното. Спрямо третото тримесечие индексът се понижава с 0,5 на сто спрямо спад от 0,7 на сто през предходните три месеца.

Най-голям ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. е измерен в Латвия (9,8%), Естония (5,8%) и Малта (5,4%), а най-голямо понижение – в Испания (12,8%), Румъния (9,1%) и Словения (8,8%).

Спрямо предходното тримесечие най-силно са поскъпнали жилищата отново в Латвия (4,2%), както и в Малта (2,1%) и Люксембург (1,6%), а най-силно понижение на цените е отчетено в Румъния (7,9%), Словения (3,5%) и Унгария (2,2%).

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase