Снимка: Investor.bg

Продължава да расте активността на пазара на луксозни жилища в България. Според експертите от Unique Estates очакванията на купувачи и продавачи за справедливата цена на имотите все повече се доближават, което е довело до ръст на реализираните продажби през първото тримесечие.

В периода януари-март агенцията е сключила една сделка за над 1 млн. евро. „Най-търсени бяха къщите в Бояна и Драгалевци, като няколко такива на стойност между 400 000 и 600 000 евро бяха продадени от януари досега. Апартаментите в тези квартали с гледка към Витоша също представляваха интерес за купувачите – тенденция, която бе напълно изчезнала през последните години. Усеща се и скок в търсенето на апартаменти в Лозенец, като той бе насочен главно към обзаведените жилища”, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на компанията.

Според Илиева пазарът на наеми също е бил много активен в началото на тази година. Два пъти е скочил броят на сделките в сравнение със същия период на 2012 година. Най-предпочитани за наемане за периода януари-март са били луксозно обзаведените къщи в Бояна с 4 до 5 спални, както и големите апартаменти в Лозенец и в района на Докторската градина.

Пазарът на луксозни жилища продължава да се възстановява по-бързо спрямо останалите сегменти на недвижимите имоти. Причината е, че този пазар се влияе от собствени специфични фактори. Купувачите на подобни имоти обичайно не разчитат на външно финансиране, тъй като разполагат с достатъчно голям собствен капитал. Именно затрудненият достъп до ипотечен кредит е една от основните причини за продължаващата стагнация при масовите жилища, посочват от агенцията.

Средните цени на къщи и апартаменти във високия сегмент в София най-често варират между 1500 и 1700 евро на кв. м през първото тримесечие на годината, а наемите достигат до средните 7 евро за кв. м.

Срокът, който е необходим за намиране на купувач на луксозен имот, продължи да се скъсява през първото тримесечие на годината. Оживлението на пазара през последните месеци означава, че собствениците могат по-бързо да продадат своя имот, в случай че имат нужда от кеш, а купувачите могат по-лесно да се сдобият с висококачествен имот с престижна локация на изгодна цена.

Още новини за пазара на имоти в България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase