Инж. Васил Щраков. Снимка: Investor.bg

Българският пазар на строителни материали е залят от евтин внос от Турция и Гърция, защото двете държави субсидират износа. Това каза в интервю за Investor.bg инж. Васил Щраков, управител на “Сдружение Топливо”.

“За всяка тухла, керемида и тон цимент, изнесени навън, държавата субсидира директно производителите. Управителите на фабрики казват, че на тях им е достатъчно да работят на себестойност, а субсидиите са им достатъчни за формирането на печалба”, коментира той.

В резултат на това, а и на кризата, българските производители почти са изчезнали от пазара, а заради предстоящото въвеждане на европейските изисквания при производството на строителни материали се очаква още фабрики да бъдат затворени и работните места в тях – изгубени.

“Въвеждането на европейското законодателство, на европейските норми за стандартизация на продуктите, за отчетността на фирмите и техническата спецификация на материалите изисква сериозни финансови средства”, посочи инж. Щраков.

“В условията на криза в момента повечето наши производители нямат тази възможност, нямат достъп до банково кредитиране, а и не виждат смисъл от него, защото плановете им няма да се реализират при този свит пазар”, допълва той.

“Притеснява ме, че това до голяма степен ще доведе производството на строителни материали до положението на „Топлофикация“ и енергоразпределението, защото ще оцелеят само външни фирми, фирми, които имат достъп до външно финансиране, чийто бизнес в България е само малка част от тяхното портфолио. Тези фирми биха могли да се издържат дори няколко години от техните „майки“ с цел на по-късен етап да монополизират пазара”, каза още той.

Цялото интервю с управителя на “Сдружение Топливо” четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase