Анализатори прогнозират паритет на еврото спрямо долара след две години и половина. Снимка: архив, Reuters
fallback

През следващите 2 години и половина еврото може да поевтинее до паритет спрямо щатския долар, тъй като правителствата от еврозоната вероятно ще се опитат да го отслабят, за да подкрепят растежа, прогнозират анализатори на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

Еврото, което изгуби 2,6% от началото на годината, ще продължи да поевтинява, тъй като спасителният план за Кипър събуди опасения за сигурността на банковите депозити в региона, коментира Ханс-Гюнтер Редекер, директор на отдела за глобални валутни стратегии на Morgan Stanley.

Италия се опитва да сформира коалиционно правителство, но досега безуспешно и това също ще окаже натиск на еврото, допълва той.

Политиката спрямо Кипър ще затрудни финансирането в страните от периферията на еврозоната, предупреждава Редекер. „Дългосрочните последствия се крият в това, че монетарната политика в Европа не функционира, кредитирането е замразено, растеж липсва, а фискалната политика все още е фрагментирана. Ето защо е оправдано да сте песимисти по отношение на перспективата“.

Тази сутрин в Токио еврото се търгуваше за 1,2855 долара, след като вчера поевтиня до 1,2829 долара – най-ниското ниво от 22 ноември. Единната валута ще приключи годината при курс от 1,25 долара, а 2014 г. при 1,19 долара, допълва Редекер.

Според усреднената прогноза на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, към 31 декември 2013 г. еврото ще се търгува за 1,29 долара.

„В рамките на 2 години и половина ще сме много близо до паритет между еврото и долара“, допълва той.

През март услугите и производството в еврозоната се свиха повече от очакваното, с което задълбочиха опасенията, че регионът няма да се измъкне от рецесията толкова лесно. Еврозоната приключи четвъртото тримесечие на 2013 г. с най-значимия спад на брутния си вътрешен продукт (БВП) от първото тримесечие на 2009 г.

По-рано този месец президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги потвърди прогнозата си, че през втората половина на годината регионът постепенно ще се измъкне от рецесията.

През есента Европа ще последва примера на Япония и ще предприеме мерки за отслабване на валутата си, за да подкрепи износа и растежа, изтъква Редекер.

Още валутни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 11 години

SLED KOETO I DVETE VALUTI SHTE BADAT ZALI4ENI PO STOINOST OT KITAISKIAT YEN

50

benevolent

преди 11 години

Познавам Калин Христов от работата ми в БНБ - Рисърч. Притежаващ чар на ромче, той напълно го оправдава като малоумно приправяше графики за Европейската Комисия, за да прекрие създадения от него и БНБ балон, които причини загуби на фондовата борса от 20 млрд, 10 млрд лоши кредити и десетки млрд на жилищния пазар, от което печели картелът на банките и негови приятели спекуланти.

49

Банкеръ

преди 11 години

Демек народа да минава на дълги доларови позиции.Ще ви се,но САЩ имат бая дългове и с печатане на долари няма да стане този път.Просто вече балъци не останаха.

fallback