Източник: Reuters

GlaxoSmithKline заведе съдебен иск на стойност 25 милиона долара срещу производителя на инжекционни лекарствени форми Hospira заради доставка на недоброкачествени противогрипни ваксини.

Според GlaxoSmithKline през 2010 г. между фирмата и Hospira е постигната договорка за производство и доставка на ваксини за американския пазар. Впоследствие се установява, че произведените ваксини не покриват критериите за качество и договорът е прекратен на 22 март 2012 г.
 
Според говорителя на GlaxoSmithKline компанията е понесла значителни материални щети, както и уронване на престижа, за което Hospira трябва да заплати 25 милиона долара.
 
Това не е първият проблем от такова естество за американския фармацевтичен производител, срещу когото FDA в момента води разследване за нарушаване на добрите производствени практики. Компанията притежава два завода за инжекционни лекарствени форми в САЩ. Анализатори отбелязват, че още преди приключване на разследването за установяване на качеството на продукцията в тях, производителят е започнал изтегляне на пет различни продукта от пазара.
 
Според производителя тази мярка няма връзка с разследването на FDA и засега не са получавани никакви съобщения за пациенти, получили нежелани лекарствени реакции при употребата на някой от петте продукта.
 
Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase