Снимка: архив, Булфото
fallback

Производителите на плодове, зеленчуци и месо са изправени пред фалити. За това алармираха от Националната асоциация на земеделските производители по време на конференция в Пловдив.
На форума бяха коментирани промените в общата селскостопанска политика за новия програмен период (2014-2020 г.) и в бюджета за земеделие.

Във финансовата рамка е предвидено директните плащания за площ за българските фермери да се увеличат. Досега родните фермери получаваха 55% от размера на субсидиите на земеделците от старите страни-членки в Европейския съюз. 30% от директните плащания обаче ще бъдат заделени за екомерки в земеделието.

„Те ще бъдат определени в законодателството и при неспазването му фермерите ще губят пари”, коментира пред Dnes.bg проф. Светла Бъчварова.

„Българските производители на плодове, зеленчуци и месо са в критично състояние и промените в бюджета ще бъдат решаващи за тях“, заяви пред журналисти евродепутатът Ивайло Калфин.

Има предложение на Европейската комисия да се сложи таван на директните плащания, който ще засегне големите производители, но е спорно дали това предложение ще бъде прието окончателно.

„Фалити винаги е възможно да има, защото парите не достигат”, каза пред Dnes.bg председателят на Националната асоциация на земеделските производители Ангел Вукодинов.

Фермерите са притеснени и от факта, че в големите вериги се продават едва 15% български продукти, заради тежките условия, които се поставят на производителите. 80% от месото и 70% от плодовете, продавани у нас, са вносни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

ГЕРБ НИ ОГРАБВА!

преди 11 години

ДОБИВ НА ЗЛАТО 5 000 КГ ЗА 2012 ГОД. КОЕТО ПРАВИ ОКОЛО 500 000 000 ЛЕВА ЗА КАНАДЦИТЕ! 96 000 000 ЛВ ПОЛУЧАВА ХАЗНАТА ОТ КОНЦЕСИИ ЗА 2012 ГОД. ОТ ТЯХ 30 % ДА Е ОТ КОНЦЕСИЯТА ДОБИВ НА ЗЛАТО НО МИСЛЯ ЧЕ СУМАТА Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКА ТА СЕ ПОЛУЧАВА ОКОЛО 28 000 000 ЛВ В ХАЗНАТА! Т.Е. БЪЛГАРИЯ Е ОГРАБЕНА С 472 000 000 ЛВ ОГРАБЕНА Е С 472 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ЕДНА ГОДИНА - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ ПЛЕЯДА ПРЕДАТЕЛИ КАТО ТОЯ НА СНИМКАТА!!!!!! ГРУБИ НО ВЕРНИ СМЕТКИ! Сигнализирахте за неуместен коментар

36

Анонимен

преди 11 години

Каква промишленост?! Произведеното на село ли наричаш промишленост?

35

Анонимен

преди 11 години

По принцип купувам основно стоки произведени в България, но никога храни от България! Цялата ни хранителна промишленост бълва химикали и всякакви ***, но не и качествени храни!

fallback