Снимка: БулФото-архив

Приходите от нощувки през ноември 2012 г. бележат спад от 17% в сравнение с реализираните през месец октомври. Намаление е регистрирано както в приходите от чужди граждани - с 29,7%, така и от български граждани - с 4,6%. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за дейността на средствата за подслон и местата за настаняване през месец ноември на миналата година.

Общата стойност на приходите от нощувки през ноември достига 24,3 млн. лв.
Данните на националната статистика сочат, че през същия период в страната са функционирали над 1,6 хил. средства за подслон и места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е над 48 хил., а на леглата – над 95 хил.

Общият брой на реализираните нощувки във всички средства за подслон и места за настаняване възлиза на малко над 502 хил., като от тях 360 хил. са на български граждани, а 142 хил. - на чужденци.

За пореден месец се наблюдава тенденцията чуждите граждани да предпочитат хотелите по-висок клас - тези, които притежават 4 и 5 звезди. Данните на НСИ показват, че в тях са реализирани 66% от общия брой нощувки на чужди граждани, докато на българи те са едва 29%. Същевременно в средствата за подслон и места за настаняване с 3 звезди са осъществени 33,3% от нощувките на български граждани и 23,9% - на чужденци. Хотелите най-нисък клас с по 1 и 2 звезди дялове са съответно 37,8 и 10%.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase