Снимка: архив Reuters

Нов скандал за цените на лекарствата се разрасна в края на миналата седмица. Има реална опасност да поскъпнат някои медикаменти, заплащани напълно или частично от Здравната каса, вместо да поевтинеят, за което се работи от няколко месеца насам.

Става дума за подготвен документ, който предвижда пациентите да доплащат за скъпоструващи лекарства с до 30% повече, отколкото досега. Очаква се по-късно днес окончателно да се реши дали новият договор между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще влезе в сила. За момента документът е спрян.

Според него отстъпката, която сега се прави от фармацевтичните производители, ще се разпределя пропорционално между касата и пациента, което ще натовари допълнително пациентите. Сегашните правила гарантират, че ако едно скъпоструващо лекарство не се реимбурсира изцяло от здравната каса, отстъпката се поема от производителите.

Новият режим ще доведе до много по-скъпи медикаменти, а дори и до смъртни случаи сред пациенти с тежки хронични заболявания, смятат съсловните организации на пациентите. Те изчисляват, че ако едно лекарство струва 1000 лева и сега касата плаща 750 лева от тях, а останалите са за сметка на производителите, след промяната пациентът ще плаща в аптеката 250 лева от сумата, която касата не покрива.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация каза пред Investor.bg, че предложението е прецедент и не трябва да се допуска влизането му в сила. Той обясни, че отстъпките от страна на фармацевтичните компании за лекарства на дистрибуторите и аптеките досега е покривали част от цената на лекарствата, така че пациентът да не доплаща нито стотинка.

„Новите текстове, които се предлагат, предвиждат част от търговската отстъпката да се предостави на НЗОК. Няма основание за такова нещо. Стотици хиляди пациенти ще спрат да се лекуват, което ще ги инвалидизира“, прогнозира д-р Хасърджиев.

Освен това голяма част от тежките заболявания не са включени за лечение от здравната каса, според тези предложения.

Хасърджиев смята, че не е редно да се допуска въвеждането на подобни административни изисквания и трябва да се търси вариант, така че да се коригират нивата на реимбурсация.

Организациите на пациентите са против още една точка от договора, която залага лимит от най-малко осем минути за изпълняване на рецепта.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase