Снимка: Investor.bg
fallback

Промоциите на банките по ипотечните кредити не са успели да привлекат повече клиенти през октомври. Данни на консултантската компания КредитЦентър показват, че ипотечният пазар през месеца е бил по-слаб в сравнение с октомври 2011 г.

Причините обаче се крият главно в намаляването на броя на добрите имоти в ниския ценови сегмент – до 40 хил. евро, чиито купувачи представляват съществена група от кредитополучателите, посочват експертите.

Качествени имоти в по-ниския ценови сегмент се намират все по-трудно. Така много хора изпадат в невъзможност да открият желаното от тях жилище с месеци. Това се отразява на пазара, като води до по-малко сделки.

От друга страна хората продължават да се притесняват за финансовата им стабилност в следващите години.
„Високата безработица и замръзналите доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост“, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията.

Въпреки по-свития пазар, банките продължават с промоциите, като някои финансови институции ще удължат промоционалните предложения дори до първите месеци на 2013 г.

И през октомври се затвърждава една тенденция, която се наблюдава на ипотечния пазар от няколко месеца – нарастват изтеглените ипотеки в българска валута. През месеца вече 48% от изтеглените ипотечни кредити са в левове.

Отчита се също така, че средният размер на кредитите се връща към нивата от 2005 г. от една страна заради спада на цените на имотите, а от друга заради желанието на клиентите да ползват възможно най-малък кредит за покупката на избрания имот.

Без съществени промени остава разпределението на кредитополучателите по възрастови групи. Най-инициативни в тегленето на заеми остават хората между 26 и 35 години. След тях се нареждат хората между 36 и 45 години.

Най-популярни продължават да са заемите между 10 хил. и 30 хил. евро – близо 52%. Следват ги ипотеките с размер между 30 хил. и 50 хил. евро.

Покупката на жилище традиционно е главна причина за теглене на ипотечен кредит.

Най-предпочитаният срок на погасяване на кредита през октомври отново е този между 16 и 20 години.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

другара Тодар Живков

преди 11 години

Тази "новина" следва да се разглежда и в контекста на днешните публикации относно застаряването на населението.Официално сме 7,5 милиона.На практика сигурно сме под 7.Кой ще живее в България след 20-на години?Основно пенсионери и ***.Интересно ми дали те ще хукнат да ползват бонусите и промоциите на банките,за да се раздвижи пазарът на недвижими имоти

26

До 26

преди 11 години

Ами пазете си ги спъпоценните жилища, но помнете, че *** които скоро ще станат мнозинство и 1 евро на квадрат няма да ви платят, а директно ще ви изритат на улицата. А всички нормални българи ще са се пръснали кой в САЩ, кой в Канада или Австралия, кой в Германия или Испания, и накрая ще бъдете и вие принудени да изоставите без получите и петак за тях скъпоценните си имоти...

25

Анонимен

преди 11 години

Нееее,наемите са ниски! Затова бЕгайте да бачкате на 2-3-4 места,че да ми излезе "инвеститорската" сметка,нали така #25 ?!?! А НСИ е най-голямата смешка в държавата

fallback