Шойбле е готов на компромис. Снимка: Reuters
fallback

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) вече са на мнение, че е неизбежно отписването на част от гръцкия дълг, твърди германският седмичник "Шпигел", цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Според експерти така Атина може да намали задълженията си до 2020 година от 144 до 70 процента от БВП. Това противоречи на позицията на Берлин, който отчаяно настоява за намаляване на лихвите по гръцкия дълг.

Според източници, близки до участниците в среща при закрити врата миналия понеделник, германският министър на финансите Волфганг Шойбле бил отворен за частично отписване на дълга въпреки съпротивата на останалите членове на германското правителство.

Министрите на финансите от еврозоната ще се съберат отново утре в Брюксел, за да деблокират транш от помощта за Гърция на стойност най-малко 31,2 милиарда евро. Въпросът за частично отписване на дълга обаче няма да бъде решен на тази среща, според "Шпигел", но и според публикация във в. "Велт".

Представители на еврозоната са говорили в понеделник на среща при закрити врата в Париж с участието на Шойбле за частично отписване на гръцкия дълг към 2015 г., съобщава "Велт" в неделното си издание.

В. "Велт ам Зонтаг" отбелязва, че перспективата за частично отписване на гръцкия дълг цели да насърчи Гърция да спазва ангажиментите, които е поела в замяна на втората програма за подпомагане на икономиката й.

Тази възможност вероятно има за цел също да успокои МВФ, който настоява за намаляване на дълга на Атина до поносимо равнище, допълва вестникът, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Тодор Живков

преди 11 години

Мен за някакви си 10 млрд. долара дълг на Българска външнотърговска банка ме оплюха тотално след 1989 г., а на миризливите и фусливи грисове им опростиха над 120 млрд долара дългове. Представете си какво ядене, пиене и плюскане е паднало. Те са харчили пари, без да са работили и са имали фалшив стандарт на живот. И казват, че аз съм бил отучил българския народ да работи. Не е вярно - грисовете изплюскаха стотици милиарди долари без да работят, като само се изпърдяват мазно под дебелите сенки...

11

Даола

преди 11 години

Ето това вече е успех за Гърция - отписване на част от дълга.Това опрощаване ли е ?На кого ще го запишат? Защо си мисля,че всички се уреждат с някаквди бонуси, само ние си плащаме като попове и стягаме колана ?

10

BG-681

преди 11 години

Мизерията прояжда народа, а управниците го заблуждават с проблемите на вуте кото живее 1000 пъти по-добре от нас, идеята на който е да промие мозъка на раята, да се подсили неговото фалшиво патриотично чувство, за да може да носи повече на мизерия и репресия. Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум. Народ, който се храни главно от завистта и злобата си -- това сте; съжалявам, че ви го казвам. А гърците не ги мислете, -- винаги са били, и ще бъдат, много преди нас.........

fallback