През 2013 г. ще бъде пусната нова емисия евробанкноти. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги вчера обяви, че от 2013 година в еврозоната започва въвеждането на нова серия евробанкноти, наречени "Европа", с образа на гръцката богиня Европа, пише в. "Фигаро".

Лицето на богинята е изобразено на ваза на над 2000 години, открита в Южна Италия и пазена в Лувъра.

"Изображението беше избрано, тъй като е ясно свързано с европейския континент и ще придава нещо човешко на банкнотите", обясни ЕЦБ в комюнике.

На пресконференция Драги посочи, че най-напред ще се появят банкноти от 5 евро. Банкнотите с друг номинал ще се въвеждат постепенно в продължение на няколко години.

Новите евробанкноти ще бъдат в обращение заедно с тези от 2002 година, които постепенно ще бъдат изтегляни.

ЕЦБ сменя образа на банкнотите не само за да достави удоволствие на жените или на Гърция - която би могла да съзре в това ново уверение, че ще остане в еврозоната - но и от съображения за сигурност, отбелязва в. "Фигаро". Новите банкноти ще бъдат с допълнителна защита от фалшифициране, уверява ЕЦБ.

Графиката на новите купюри ще бъде обявена на 10 януари 2013 година. Графичните мотиви на новите банкноти също ще бъдат вдъхновени от серията "епохи и архитектурни стилове" и ще запазят доминиращите си цветове, но общият рисунък ще бъде променен. Цифрите ще бъдат по-големи, което е в отговор на някои забележки на потребители.

Банкнотата от 5 евро, която е най-използвана и следователно се къса по-лесно, ще бъде защитена със специално покритие, което да удължава употребата й. За рисунката на единната валута е избран берлинският график Райнхолд Герщетер, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase