Засега летището "Atlanta Hartsfield Jackson" остава най-голямото в света Снимка: Reuters
fallback

До края на 2020 г. Турция планира да построи най-голямото летище в света, пише вестник Vatan, цитиран от Die Welt.

Проектът предвижда летището гигант да се намира в северната част на турския метрополис. По груби изчисления новото летище ще струва на държавата около 3 млрд. евро, но пък за сметка на това ще обслужва средно по 150 милиона пътници годишно и ще има шест писти.

Засега най-голямото летище е това в Атланта, САЩ, което поема до 93 милиона пасажери на година. А настоящото истанбулско летище „Ататюрк“ е обслужило 37 милиона пътници през изминалата година.

Според турските медии реализацията на скъпия проект ще започне през 2014 г. в северната част на Истанбул. Заради огромната площ, върху която ще се строи летището с шест писти, ще се наложи няколко села да бъдат „преместени“.

Заради изземането на частни площи напрежението вече расте бавно, но сигурно. Също и въпроси, свързани с околната среда, започват да кипят: най-големият проблем засега е обезлесяването в района на Черно море.

Турското правителство планира и да създаде съвсем нов мини град в близост до новото летище, което да бъде и основен център по време на Олимпийските игри през 2020 г., които вероятно ще се състоят в Истанбул. Засега за домакин на Игрите се борят Токио, Мадрид и Истанбул, като крайното решение ще бъде взето през септември догодина.

Интензивно се дискутира и евентуалното сътрудничество между Lufthansa и Turkish Airlines, пише още Die Welt. На официална среща с канцлера на Германия Ангела Меркел преди дни министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган подкрепи открито съвместната работа между двете авиокомпании.

Засега и Lufthansa, и Turkish Airlines виждат огормни ползи от едно евентуално партньорство. Анализатори смятат, че и двете авиокомпании биха спестили много пари например чрез комбиниране на техническото обслужване на летящите машини или чрез общ кетъринг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

223

един турчин

преди 11 години

Завиждайте, българомангали. Вие българомангалската *** сте *** на Европа. Добре, че имате отрицателен демографски прираст и някой ден ще изчезнете от този свят. АМИН

222

Мартин

преди 11 години

Могат, строят.

221

Анонимен

преди 11 години

А на олимпийските игри в Истанбул ще има ли жени и с фереджета ли ще се състезават?

fallback