Снимка: БТА
fallback

Намалява броят на заетите през второто тримесечие на годината, според предварителните данни на Националния статистически институт. За посоченото тримесечие те са 3,3 милиона души, или с 2,8% по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2011 г.

Статистиката обаче отчита увеличение на дела на заетите в сектора на услугите, каквото е имало и през второто тримесечие на 2011 г.

Производителността на труда на един зает се увеличава с 3,8% през второто тримесечие на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година. На едно заето лице се падат 5,597 млн. лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 13,4 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност средно на един зает през второто тримесечие на годината реално се увеличава с 3,3% спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Според предварителните данни на статистиката за второто тримесечие на годината равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор - 6 220,3 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 15,3 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4 867,2 лв. брутна добавена стойност, като за един отработен човекочас се създават средно 11,4 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 1 278,4 лв. БДС на един зает и 3,2 лв. за един отработен човекочас.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

уса

преди 11 години

Националния Стъкмически Институт -мислите ли ,че има нещо вярно от това, което са написали.Аз не им вярвам, нито пък на милото ни правителство.

4

Анонимен

преди 11 години

При бойкоикономиката е така.

3

Анонимен

преди 11 години

I proizvodotelnostta na truss se uvrlichava. Tova e fibre.

fallback