Фирмите, които предлагат услугата „професионален домоуправител“, трябва да бъдат поставени на лицензионен режим, за да се гарантира качеството на услугата, както и коректността на доставчика й.

Това каза в интервю за Investor.bg Владислав Симов, управител и основател на фирмата „Мезон България“, която предлага такава услуга.

„Държавата е тази, която трябва да ограничи достъпа на некоректни играчи на пазара, които имат намерение да се облагодетелстват от хората“, коментира Симов.

„Колкото по-рано стане това, толкова по-добре ще бъде за целия сектор. Така и на хората ще им се спестят излишните нерви заради проблеми с предприемачите за един ден, които утре може да ги няма на пазара“, допълни той.

Той поясни, че е необходимо и налагането на застраховка за професионална отговорност в случай на нанесени щети при изпълнението на задълженията.

По думите на Симов сред сериозните проблеми за фирмите, които предлагат услугата „професионален домоуправител“, са пропуските в Закона за управлението на етажната собственост.

Според закона юридическо лице не може да изпълнява длъжността „домоуправител“, което създава много трудности от правна гледна точка. „Необходимо е законът да бъде изменен и допълнен“, посочи Симов.

Той допълни, че предстои консолидация в бизнеса, но той е много нов и все още на пазара не са се наложили основните играчи.

Цялото интервю може де прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase