Снимка: Reuters

От януари до юли тази година Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е отнела имущество за над 8,5 милиона лева, което е с близо 5 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, съобщиха от държавната комисия.

Само през юли тази година Върховният касационен съд е потвърдил четири решения на предишни инстанции, с които комисията е наложила искане за изземване на имущество в размер на 2,5 млн. лв. от четирима души, участвали в измами и пренос на наркотици.

Съдебните дела срещу нарушителите се водят от години, като при някои от случаите разследването върви от 2006 г. Най-дълго е продължило разследването срещу Петър Марваков, осъден за участие в организирана престъпна група и трафик на наркотици след международната операция „Лунна светлина“, при която през август 2003 г. в Боливия е задържан кокаин, примесен с картофено пюре.

През месец юли 2011 г.  Пловдивският апелативен съд потвърждава отнемането на имуществото на Марваков и съпругата му и на две фирми, свързани тях, като общата стойност надхвърля 839 хил. лв.

Останалите наказания са срещу лица от Велико Търново, Русе и Благоевград, като по случаите са работили териториалните агенции на комисията в съответните градове.

За първите шест месеца на миналата година комисията е отнела имущество за 3,6 млн. лв., докато за същия период на тази година държавата е разпродала имоти за над 8,5 млн. лв., припомнят от ведомството.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase