Рилският манастир си остава топатракцията на българския туризъм. Снимка: Булфото

Шумотевицата около намирането на мощите на Йоан Кръстител в Созопол дава резултат за агитацията на чужденците и тази година се очаква чувствителен ръст на поклонническия туризъм.

Атракция номер 1 си остава Рилският манастир, който годишно е посещаван от 780 000 души. Сред най-активните чужденци са македонци, гърци, сърби, италианци, французи, испанци и руснаци.

Ръстът от пътувания в България ще е около 7 на сто, прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред БТА.

Стойностите биха били дори по-големи, ако не беше намалението с около 14% на посещенията на гръцки туристи през този Великден заради икономическата криза и провеждащите се тогава там избори.

Поклонници са около 1.8% от всички чуждестранни гости, но разходите им тук са с около 70% по-големи, отколкото на традиционните туристи.

Близо четвърт милион души са посетили църквата „Кирил и Методий“ в Созопол, която е смятана от експертите за нововъзникнала туристическа атракция.

Тя доби популярност след като там бяха изложени мощи, приписвани на Св. Йоан Кръстител.

"От влизането на България в ЕС през 2007 г. поклонническият туризъм отбелязва постоянен растеж от 7 - 10%",заяви Драганов.

Засилен е интересът на туристи от Испания, Португалия, Франция и Италия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase