Зукърбърг понася големи загуби. Снимка: БТА

Най-богатите хора в света спечелиха 15,2 млрд. долара през последната седмица, съобщава Bloomberg.

Най-големият печеливш тази седмица беше испанският магнат и собственик на търговски вериги Амансио Ортега, който прибави към своето състояние 3 млрд. долара.

Неговата компания Inditex – най-големият производител на облекла в света - обяви планове да построи нов логистичен център в испанската провинция Гуадалахара. През седмицата акциите на Inditex нараснаха с 3%.

Печалбата на Ортега е отчетена в момент, когато безработицата в Испания достигна 24,6% - най-високата в историята.

С нетни активи за 43,5 млрд. евро 76-годишният Ортега е най-богатият човек в Европа и четвъртият по богатство в света според индексът на милиардерите на Bloomberg.

„В началото на седмицата имахме серия лоши новини, като се започне от Гърция и се стигне до Испания“, казва Нилсън Сайърс, инвестиционен директор на Alphabet Management LLC в Ню Йорк.

„Когато Марио Драги се появи в средата на седмицата и обяви, че ЕЦБ ще направи всичко каквото е необходимо, за да защити еврото, това сложи точка на лошите новини и пазарите се възстановиха“, казва той, припомняйки изявлението на президента на европейската централна банка (ЕЦБ).

През изминалата седмица богатството на 28-годишния основател на Facebook Марк Зукърбърг се сви с 2,5 млрд. долара до 12,1 млрд. долара.

Мексиканският магнат Карлос Слим остава най-богатият човек на планетата. През изминалата седмица неговото богатство нарасна с 1,4 млрд. долара и сега възлиза на 75,5 млрд. долара.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс изостава от Слим с 12,7 млрд. долара, докато 81 годишният Уорън Бъфет, се нарежда на трето място в класацията на най-богатите хора на планетата с 45,7 млрд. долара.

Още икономически новини четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase