Снимка: Reuters
fallback

Още преди десетилетие Франк Нуово знаеше как ще изглежда бъдещето на мобилния интернет. Повече от седем години преди Apple да пусне на пазара своя iPhone, бившият директор на развойния център на Nokia представи пред инвеститори и представители на мобилни оператори телефон с цветен дисплей, чувствителен на докосванията.

С телефона щастливият собственик може да проследява кои ресторанти са в близост, да играе компютърни игри или да поръча червило. Към края на 90-те години финландският производител в тайна своя мисия разработва друг прелъстяващ продукт – таблет с безжична връзка към интернет и чувствителен на докосвания екран – точно онези функции, които днес обединява толкова търсеният iPad на Apple, пише в свой материал Wall Street Journal.

„O, Боже“, казва Нуово, докато разглежда старите снимки на многообещаващите му творби. „Та ние сме уцелили всичко“.

С изключение на разработчиците обаче почти никой друг не е видял устройствата. Те паднаха жертва на корпоративната култура, която наистина инвестираше доста пари в изследвания. Но след това пропусна шанса да изнесе иновациите на пазара. 

През 90-те години Nokia беше начело на мобилната революция. Финландците бяха на границата на това да поведат света към ерата на смартфоните. Сега ерата на смартфоните е тук, а компанията се бори с всички сили да представи конкурентни продукти. В същото време акциите на Nokia губят все повече от стойността си, а хиляди служители се страхуват за работните си места.

14 години подред Nokia заемаше първото място сред най-големите производители на мобилни телефони в света. На всичко това обаче бе сложен край. Тази година даваната някога за пример финландска компания бе изпреварена от конкурента си Samsung Electronics.

Производителите на евтини телефони също наваксват бързо изоставането от Nokia. Делът на компанията в продажбите на мобилни телефони е намалял през първото тримесечие до 21%, показва докладът на пазарните анализатори от IDC. През същото тримесечие година по-рано пазарният дял бе 27%. А в рекордната година – в края на 2007 г., делът на Nokia беше 40,4% от всички продадени мобилни телефони.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

край

преди 11 години

Windows ...хахаха

33

бай Шано

преди 11 години

ползвал съм всички OS и нокията ми допада най много --но след 5800 хората очакваха стъпка напред а не 10 телефона с 8Мрх камера без автофокус и затова в момента се мъча с Андройд -навсичкото отгоре не ще да ми актуализира 4-ката ,абе зле

32

samsung

преди 11 години

пак сбъркаха с OS-аWindow-a ще изисква, както винаги много ресурси, а това води до намалява не на производителността

fallback