Емблематичният за Атина хотел Acropol, който наскоро затвори врати. Снимка: архив, Reuters

Хотелиерите в Гърция се изправят пред тежки предизвикателства заради ескалацията на кризата, която се отрази тежко на туризма, пише The Wall Street Journal.

Частни инвеститори обаче виждат отлични възможности в хотелиерския сектор в южната ни съседка заради спадащите цени и приходи в следствие на свития туристопоток към страната. Заради срива в туристическия бранш брокерите на имоти очакват през следващите 12 месеца пазарът да бъде залят от вълна от хотели в затруднено положение.

В момента National Bank of Greece предлага за продажба курортен комплекс в близост до Атина, който се простира на площ от 75 акра. Очаква се също така скоро на пазара да излезе и Hilton Athens, тъй като част от хотела е собственост на Alpha Bank, която получи спасително финансиране от държавата.

Откакто гръцките хотели започнаха да привличат множество чуждестранни туристи, инвеститорите започнаха да гледат на тях като на сравнително безопасни активи. Според дялови инвеститори обаче, банките, които искат да се разпореждат с хотели, ще трябва да направят от 50 до 70% отстъпка от балансовата им стойност, за да привлекат опортюнистични инвеститори, отбелязва изданието.

В следващите месеци на пазара ще излязат и доста апетитни държавни активи, подходящи за инвеститори в сектора на туризма. Сред най-чаканите за приватизация терени са бившото международно летище край Атина, което пустее от години, както и крайбрежни земи на островите Родос и Корфу.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase