Имот в Банско. Изображение: Select Properties Bulgaria
fallback

Чуждестранните купувачи на имоти, които бяха основният двигател на пазара у нас през годините на бума, почти изчезнаха от родната сцена в годините след 2008 и 2009 г.

Техният дял се понижи до 15% през 2012. За сравнение някои агенции съобщаваха за до 75% сделки с чужденци от общия брой осъществени продажби през годините на бума.

Основно в лицето на британски и ирландски купувачи, някои от които купуваха имоти по телефона, без дори да са ги видели, инвеститорите търсеха лесни възможности за печалба в разгара на бума на развиващия се български пазар на имоти.

В рамките на сравнително малък период това търсене доведе до значителен ръст на цените, които по данни на New York Times се повишиха с 300% между 2000 и 2008 г.

По информация на НСИ за цените на апартаменти в областните градове (без да се смятат жилищата ново строителство), ценовите нива през 2000 г. са били средно 319,52 лв. на кв. м за страната. До края на 2008 г., когато бе върхът на пазара, те се повишиха до 1363, 5 лв., за да паднат до малко над 905 лв. през 2011 г.

Въпреки че делът на чуждестранните купувачи в сделките, сключени през това време, е трудно да се пресметне с точност, ролята им в този процес на развитие е огромна. Продажбите на имоти (включително и инвестиции в мащабни проекти в сегмента на бизнес имоти) съставляваха значителна част от преките чуждестранни инвестиции в годините, непосредствено преди настъпването на рецесията.

По думите на Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, имотите и строителството бяха един от четирите сектора, които генерираха над 80% от преките чуждестранни инвестиции в продължение на редица години.

80% спад в продажбите

За сравнение в началото на 2011 г. той каза, че имотите са един от секторите, от които има най-голям отлив на чужди капитали.

„Британците полудяха по българския пазар, защото смятаха, че той ще бъде втора Испания“, коментира пред изданието Костадин Даракчиев, собственик на агенцията за имоти Kosta’s Homes.

„Очевидно на пазара на имоти в Испания имаше бум в средата на 90-те, когато търсещите слънце (британци), искаха да имат втори дом като убежище. Много хора направиха много пари чрез спекулации и мислеха, че ще постигнат същото в България“.

Действително мнозина - както чужденци, така и българи, успяха да постигнат значителни печалби през годините на бума. Това разбира се имаше своята цена. В случая цената беше нерегулираното строителство, неконтролируемият ръст на цените и множеството разочаровани инвеститори, собственици, строители и предприемачи от срива на пазара след края на бума.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

bg

преди 11 години

Em prodaite si aparatamentite evtino az shte gi kupq..I shte piq edno za vashe zdrave....

39

222

преди 11 години

25,на нашето население трябва да назначим на всяко домакинство по един ушев-ти съгласен ли си твоите данъци да отидат за ушеви-аз не-тогава всеки се пази както може и не пита къде са англичаните.Правилният въпрос е на какви цени се продават разпадащите се панелни коптори и струпаните на две на три недоразумения в държава с най ниски доходи.Отворете сайтове с имоти по света,вижте им лихвите по ипотечните кредити и ще разберете,че това тук е дране,а мантрите за англичани,французи са неактуални.

38

Анонимен

преди 11 години

В следващите 20-30 години няма да има строителен бум в България, възможнен е само ако 2-3 млн китайци се преселят да живеят тука. Вижте Япония там строителната пирамида се срина в 1980 година, когато цените на имотите в Токио надвишаваха аналогичните в Ню Йорк почти 5 пъти. Япония още не се е съвзела от срива на имотите, а минаха повече от 30 години. Дори и днес имотите се продават поне с 30% над действителните им цени.

fallback